Radnici na lizing, moderno ropstvo i kako ga sprečiti

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: sajt SSSS, 26.05.2017.-


U Beogradu je, u okviru Foruma socijalnog dijaloga, 25. maja održan skup pod nazivom „Ka efikasnoj politici zapošljavanja“, koji su organizovali Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati „Nezavisnost“, uz podršku Fondacije Fridrih Ebert.

Učesnici su ukazali na značaj povezivanja programa ekonomskih reformi sa reformom zapošljavanja i socijalne politike u Srbiji. Reforme su vezane i sa procesom evropskih integracija Srbije, zbog čega je neophodno i učešće sindikata u okviru pregovora za poglavlje 19 SSP.

Srbija svakako mora da prilagodi sistem obrazovanja sa potrebama tržišta rada, ali suprotno stavu poslodavaca koji očekuju potpuno pripremljenog radnika za određeni posao, sindikati smatraju da je potrebno opšte obrazovanje koje će se dograđivati kroz praksu. Razlog za ovakav stav sindikata je pojava novih zanimanja, njihove česte promene, pa uska specijalizacija ne bi dala rezultate. Stoga razvoj dualnog obrazovanja mora biti u saradnji sa socijalnim partnerima.

Govoreći na skupu, potpredsednik Veća SSSS, Duško Vuković rekao je da je Savez veoma zainteresovan za efikasno zapošljavanje, ali da je potrebno da sindikat istinski učestvuje u kreiranju te politike, kako bi zapošljavanje bilo kvalitetno i omogućilo radniku dostojanstven život.

On je kritikovao činjenicu da niko od predstavnika sindikata nije pozvan da bude učesnik radne grupe za izradu zakona o zaposlenima u javnim službama, što se često dešava i sa donošenjem drugih važnih zakona.

Za aktivne mere zapošljavanja se iz budžeta iz godine u godinu izdvajaju sve manja sredstva, i ona trenutno iznose oko tri milijarde dinara, kazao je Vuković, dodavši da se ne zna kakav efekat imaju velike subvencije koje države daje stranim investitorima.

„Bez strategije privrednog razvoja, bićemo u poziciji ’šrafciger radnika’“, ukazao je Vuković.

Sekretar Veća SSSS Zoran Mihajlović istakao je da nije značajna samo statistika, “koja pokazuje stalno smanjenje nezaposlenosti”, već je potrebno utvrditi trendove s obzirom na to da se u zaposlene računaju i oni koji rade samo jedan sat nedeljno, a istovremeno povećava se broj zaposlenih na nesigurnim poslovima, koji često nemaju ni ugovor o radu.

Sinhronizovanost mera je neophodna – izmena poreske politike, sistema obrazovanja, reforma socijalne politike i podrška ranjivim grupama, kao i promena klasifikacije zanimanja.

Izvršna sekretarka za socijalni dijalog i javne politike Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Ana Pezelj istakla je da u toj zemlji postoje slični problemi kao u Srbiji – nezaposlenost se smanjuje, ali se istovremeno smanjuje i stopa zaposlenosti.

„U pitanju je cepanje radnih mesta, a ne otvaranje novih“.

Ona je ukazala i na pravi egzodus radnika iz Hrvatske koji odlaze u zemlje EU u potrazi za boljim poslom.

Inicijativa EU “garancija za mlade” je propala, te je konstatovala, aludirajući na ogromne finasijske injekcije bankama – “da su mladi banke njihov problem bi odavno bio rešen”.

Predsednica Sekcije mladih SSSS, Bojana Bjelović Bosanac naglasila je da se mladi u Srbiji uglavnom zapošljavaju na nesigurnim poslovima i da sve više u inostranstvo odlaze, kako visoko obrazovani mladi, tako i oni sa niskim kvalifikacijama, te da ne postoji motivisanost da mladi ostaju ovde.

Podrška mladim ženama u zapošljavanju trebalo bi da bude jedna od mera socijalne politike, kao i briga o deci, ocenila je ona.

Predsednik UGS Nezavisnost Zoran Stojiljković rekao je da je neophodno da imamo dostupno i kvalitetno obrazovanje, koje mora da prati reindustrijalizacija, dok zaposlenost mora da bude praćena radno pravnom zaštitom. Učesnici skupa su ukazali i na terminološku promenu pojmova, pa se umesto zaposleni, sada koristi „radno angažovani“, kao i termin „interno tržište rada u okviru javnog sektora“, a kao potreba izmene zakona stalno se navodi usklađivanje sa zakonodavstvom EU.

Kada su u pitanju direktive, prisutni su precizirali da sadržaj direktive znači zapravo prenošenj

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0