Neće se svideti sindikatima, plate na dnevnom redu

Print Friendly, PDF & Email

IZvor: Tanjug, B92, 26.05.2017.-


Beograd — Cilj Vlade Srbije je kreiranje podsticajnog poslovnog okruženja, poručila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić.

Kako je objasnila, to se ostvaruje kroz smanjivanje administrativnih barijera za poslovanje i uspostavljanje mehanizama koji će pozitivno uticati na ekonomski rast.

Brnabić je na tradicionalnoj večeri za članove (Members Dinner), koju organizuje Nemačko-srpska privredna komora kazala da je državna uprava važna kako za građane tako i za privrednike.

„Tu su važni privrednici u Srbiji i objasniću im ono što smo uradili do danas, šta trenutno radimo i šta planiramo da radimo. Fokus je na tome dokle smo došli u procesu nacionalizacije ali i u daljem procesu optimizacije. To je važno za privrednike, jer efikasna državna uprava je važna i za građane ali i za privredu“, rekla je Brnabić.

Ona je govoreći na skupu, predstavila rezultate i planove resornog ministarstva u polju reforme državne uprave, IT saveta ali i osnivanje Nacionalne akademije za javnu upravnu.

Između ostalog, Brnabić je za jun najavila primenu projekta eZup kojim će biti povezano šest najvećih baza podataka u Srbiji – matične knjige, baze Mupa, Poreske uprave , Fonda PIO, Nacionalne službe za zapošljavnje i Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja.

Ona je najavila i formiranje mobilnih timova koje će u svojim gradovima pomagati da savladaju primenu tog projekta.

Kao još jednu važnu povoljnost za poslodavce, ministarka državne uprave i lokalne samouprave, najavila je ukidanje obaveze overe zdravstvenog osiguranja.

Govoreći i o ministarskom IT savetu na čijem je čelu, ministarka je poručila da je cilj rada tog Saveta da Srbija uhvati priključak sa IV industrijskom revolucijom i digitalizacijom.

Velika stvar koja dolazi, navela je ona, jeste reforma plata, što kaže neće biti popularna mera, ali mora se sprovesti.

„Napravićemo teške političke odluke, i reći da je ovo reforma koja mora biti napravljena, iako se mnogim sindikatima neće svideti“, kazala je ona.

Prisutne je na početku skupa pozdravio i izvršni direktor AHK Srbija, Martin Knap, a predsednik AHK Srbija, Ronald Zeliger najavio je ministarsku rekavši da veruje u reforme u Srbiji i da veoma ceni ministarku Brnabić.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0