Ka efikasnijoj politici zapošljavanja

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Sajt UGS Nezavisnost, 26.05.2017.-


U okviru Foruma „Socijalni dijalog“ koji realizuju Ujedinjeni granski sindikati „Nezavisnost“  i  Savez samostalnih sindikata Srbije, uz podršku Friedrich Ebert fonacije, 25. maja 2017. godine, u Beogradu je održan Okrugli sto pod nazivom „Ka efikasnijoj politici zapošljavanja“.

U radu Okruglog stola učestvovali su predstavnici obe reprezentativne sindikalne centrale, Unije poslodavaca Srbije, Socijalno-ekonomskog saveta, Nacionalne službe za zapošljavanje, Tima za samanjenje siromaštva i socijalnu inkluziju, kao i Fondacije Centar za demokratiju, a poseban doprinos skupu dalo je gostovanje izvršne sekretarke za socijalni dijalog i javne politike iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, gospođe Ane Milićević-Pezelj. Predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nisu prisustvovali raspravi, uprkos činjenici da su potvrdili svoje učešće u ovom događaju.

U četvoročasovnoj diskusiji, učesnici su razvili debatu na temu značaja Programa reformi politike zapošljavanja i socijalne politike (ESRP) za proces evropskih integracija, posebno u smislu povezivanja implementacije ovog značajnog dokumenta sa Programom ekonomskih reformi (ERP) u Republici Srbiji. U ovom kontekstu, naglašena je i uloga Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, u čiju Radnu grupu za praćenje pregovora o Ppoglavljima 19 i 2 su se nedavno formalno priključili i UGS NEZAVISNOST.

Raspravljalo se, takođe, i o efektima reforme radnog zakonodavstva na proces zapošljavanja, pri čemu su istaknuti stavovi sindikata u pogledu najavljenih predstojećih izmena niza zakona iz oblasti radnog i socijalnog normativnog okvira.

U poslednjoj panel diskusiji, učesnici su se bavili izazovima u rešavanju problema nezaposlenosti mladih i mogućnostima za efikasnije rešavanje ovog pitanja koje se nameće kao guruće u situaciji pojačanog odliva kvalifikovane mlade radne snage izvan Srbije i posledičnih demografskih izazova.  U tom smislu, pokrenut je dijalog na niz tema, od procene efekata konkretnih mera aktivne politike zapošljavljanja, preko metodoloških izazova u statističkom praćenju nezaposlenosti mladih, sve do pitanja primerenosti koncepta dualnog obrazovanja uslovima srpske privrede i rešavanja problema usklađivanja obrazovnog sistema sa potrebama tržišta rada.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0