Prekinut štrajk u “Falk Ist“ Knjaževac. Postignut dogovor poslodavca i sindikata

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Istmedia.rs, 17.05.2017.-


KNJAŽEVAC, (IST Media) Predstavnici Italijanske firme “Falk Ist“ iz Knjaževca i Sindikata „Sloga“ potpisali su danas ispred štrajkača protokol o načinu prestanka obustave rada u toj kompaniji, čime su se stekli uslovi da se radnici vrate u proizvodne pogone i otpočne puna proizvodnja” saopštila je informativna služba tog sindikata.

“Potpisivanjem Protokola između predstavnika „Sloge“ sa jedne i ovlašćenog lica “Falk Ist“ iz Knjaževca sa druge, i Opštine Knjaževac kao garanta potpisanog, dogovoreno da će “Falk Ist“ isplatiti potpunu zaradu za mesec maj, kao i novčanu pomoć svim zaposlenima i to 4.000 dinara radnicima odeljenja montaže, 2.000 dinara šivaćim odeljenjima i po 1.500 dinara ostalim odeljenjima”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će novčana pomoć biti isplaćena u toku sutrašnjeg dana, a najkasnije do četvrtka 18. maja do 12 časova.

Dogovoreno je da zaposleni neće snositi posledice zbog spontane obustave rada, već će se kroz obostrano razumevanje i bez ucena pristupiti daljem unapređenju dijaloga, usklađivanju pojedinačnih ugovora o radu, izradi pravilnika o sistematizaciji, vodeći pritom računa o najboljim interesima i zaposlenih i kompanije.

U sindikatu napominju da je protokolom predviđeno da će se po dobijanju rešenja o registraciji i sticanja statusa reprezentativnog sindikata pristupiti postupku pregovaranja radi zaključivanja kolektivnog ugovora između poslodavca i reprezentativnog sindikata.

“Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, koji u “Falk Ist“ Knjaževac imaju više od 650 članova, pozdravljaju današnje potpisivanje Protokola i odluku poslovodstva kompanije da pristupi dijalogu. Posebno se zahvaljuju čelnim ljudima Opštine Knjаževac koji su učestvovali u medijaciji i iskazali razumevanje za nastalu situaciju i spremnost za rešavanje problema”, navodi “Sloga”.

Radnici fabrike obuće Falk Ist protestovali su nekoliko dana zahtevajući povećanje zarada, pravo na sindikalno organizovanje i bolje uslove rada.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0