U Srbiji lane poginula 42 radnika

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Dnevnik, 29.04.2017.

Autor.: Lj. Malešević. –


Tokom prošle godine 42 radnika smrtno su stradala na radnim mestima, iako se javno proklamuje da svaki zaposleni ima pravo na zdravu i bezbednu radnu okolinu. Među stradalim radnicima, ističe za „Dnevnik” predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Goran Milić, gotovo polovina nije bila prijavljena niti obučena za radove kojima su zarađivali za hleb.

„Radnici danas moraju da rade bilo šta i pod bilo kakvim uslovima, pa zato i pristaju na to da ne budu prijavljeni i obučeni, a često i bez odgovarajuće opreme za rad“, objašnjava Milić.
Poslodavci ne preduzimaju propisane mere da bi radnike zaštitili na radu, a dokaz za to je što je prošle godine prijavljeno 30.000 povredna na radu, a sasvim je izvesno da ih je bilo više i da mnoge nisu ni prijavljene.
Savez samostalnih sindikata Srbije upozorio je juče, povodom 28. aprila – Svetskog dana bezbednosti i zdravlja na radu, da se u Srbiji decenijama toleriše nemaran odnos, ne samo prema bezbednosti na radu već prema ukupnoj sigurnosti i zdravlju ljudi. Veliki broj poslodavaca se prema bezbednosti na radu odnosi neodgovorno, čak i bahato, što se ogleda kroz neprijavljivanje radnika, neosposobljavanje za bezbedne uslove rada, neopremanje sredstvima i opremom za ličnu zaštitu i neomogućavanje redovnih sistematskih pregleda.
Radnici u građevinarstvu, rudarstvu i prerađivačkoj industriji su najugroženiji, kao i mladi i radnici na nesigurnim poslovima u malim i srednjim preduzećima, radeći na rizičnim poslovima bez neophodne obuke, informisanja i nedovoljne zastupljenosti predstavnika radnika i sindikata u odborima za bezbednost i zdravlje na radu, posebno u malim kompanijama.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0