SINOS pozvao novinare da se bore za prava i slobodu

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Novi Magazin, 29.04.2017.-


Sindikat novinara Srbije (SINOS) danas je povodom Međunarodnog praznika rada, Prvog maja, pozvao kolege da im se pridruže u borbi za radna prava kako bi se svi zajedno izborili za profesionalnu slobodu u uslovima „straha, siromaštva i korupcije“.

Taj sindikat je u saopštenju naveo da se novinarstvo koje je nekada bilo „moćna, odgovorna i poštovana profesija“ danas uglavnom svodi na „propagandnu mašineriju u rukama političara i njima bliskih tajkuna“.

SINOS je naveo da je organizovanje u sindikalne organizacije prvi korak ka slobodnom novinarstvu u uslovima „straha, siromašva i korupcije“.

„Sedmu silu nasledili su prekarni radnici – novinari s malim i neredovnim platama, nesigurnim statusom i neizvesnom budućnošću, od kojih poslodavci zahtevaju bespogovornu poslušnost“, naveo je SINOS i pozvao sve da ignorišu zabranu poslovodstva o sindikalnom organizovanju.

Međunarodna federacija novinara, čiji je član SINOS, pozvala je svoje članice da obeleže Međunarodni praznik rada, Prvi maj.

„Istraživanja su potvrdila da u sredinama gde postoje sindikati i kolektivni ugovori novinari i medijski radnici imaju jača radna prava, veće plate i bolju zdravstvenu zaštitu i bezbednost“, navodi se u saopštenju koje je potpisala predsednica Izvršnog odobra SINOS-a Dragana Čabarkapa.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0