Sindikati CG: Jedni za protest, a drugi za pregovore

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: V.Novosti, 29.04.2017.

Autor: B. Radosavović.-


Sindikate u Crnoj Gori uoči 1. maja, ipak neće ujediniti nezadovoljstvo položajem radnika. Slobodni sindikati prava traže na ulici, a Savez sindikata je za dijalog

TRADICIONALNO, već desetu godinu, Unija slobodnih sindikata će u ponedeljak organizovati protestnu šetnju povodom Međunarodnog praznika rada. Namera im je da ispoštuju praksu utemeljenu pre jednog veka, kada su sindikati započeli borbu za radnička prava, ali i da izraze nezadovoljstvo sadašnjim položajem zaposlenih u Crnoj Gori.

 

– Iz godine u godinu položaj zaposlenih se pogoršava, a uslovi rada su sve lošiji. Priprema se novi zakon o radu, pod pritiskom Američke privredne komore, koji ima cilj da dodatno zaštiti poslodavce. Zato nam je namera da i ove godine pod motom „Vratite dostojanstvo radu“ skrenemo pažnju nadležnih na loš socio-ekonomski položaj radnika u Crnoj Gori – rekao je Srđa Keković, generalni sekretar Unije slobodnih sindikata.

I njegov zamenik Vladimir Pavićević je ukazao da zaposleni rade i po 50 sati nedeljno, da nemaju po zakonu regulisan godišnji odmor, da u mesecu imaju po dva slobodna dana, da rade za praznik a ne dobijaju uvećane dnevnice.

– Od 2014. vodimo u Uniji kampanju, ali pomaka da se situacija popravi nema. Kada se obratimo inspekcijama, one se pravdaju da nisu nadležne. U ministarstvima nisu doneti podzakonski akti koji prate zakon. Da ne govorimo o tome kako nema napretka u zaštiti na radu, gde većina poslodavaca nije uradila procenu rizika – prokomentarisao je Pavićević.

I dok se u Uniji spremaju za protestnu šetnju, u Savezu sindikata kažu da neće nezadovoljstvo sadašnjom situacijom ispoljiti na taj način, već će, kako kažu, prednost dati dijalogu.

– Svesni smo toga da zaposleni imaju mnogo problema. Velika je nezaposlenost, mnogo je socijalno ugroženih, ne uplaćuju se porezi i doprinosi, agencije za zapošljavanje manipulišu ugovorima o radu. Ipak, namera nam je da dogovorom sa socijalnim partnerima dođemo do rešenja i, nadam se, naredni 1. maj dočekamo u boljim uslovima – poručio je Duško Zarubica, generalni sekretar Saveza sindikata.

Napominje da su u minulom periodu kroz pregovore došli do rezultata. Uspeli su, naglašava, da sačuvaju obračun minulog rada, da potpišu granski kolektivni ugovor za javnu upravu i pravosuđe, koje, kako je rekao, nemaju ni pojedine države Evropske unije.

– Sada nam je zadatak da se izborimo za opšti kolektivni ugovor. Siguran sam da ćemo u tome uspeti, iako postoje inicijative da bude ukinut ili da postane deo Zakona o radu – kategoričan je Zarubica.

ŠTRAJK SAMO AKO NE BUDE DIJALOGA

DUŠKO Zarubica poručio je da ne isključuju mogućnost organizovanja štrajka, ali samo ukoliko pregovori ne daju rezultate.

– Nećemo organizovati štrajk da bismo se slikali i prikazivali jedan dan u javnost. Taj metod ćemo primeniti samo ako nismo zadovoljni poštovanjem prava radnika ili zakonima koji se usvajaju a dodatno urušavaju položaj zaposlenih – zaključio je prvi čovek Saveza sindikata.

 

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0