Proglas Sindikata novinara Srbije povodom 1. maja

Print Friendly, PDF & Email

Sedma sila, šta to beše?
Sindikat novinara Srbije (SINOS), jedini sindikat u Srbiji član IFJ I Evropske federacije novinara EFJ, poziva kolege da ignorišu zabranu poslovodstva o sindikalnom organizovanju. Zajednička borba za radna prava jedini je način da se izborimo za svoju profesionalnu slobodu. I zato pozivamo kolege da se USUDE I PRIDRUŽE nam se.
Nekada moćna, odgovorna i poštovana profesija, novinarstvo se danas uglavnom svodi na propagandnu mašineriju u rukama političara i njima bliskih tajkuna. Sedmu silu nasledili su prekarni radnici – novinari sa malim i neredovnim platama, nesigurnim statusom i neizvesnom budućnošću, od kojih poslodavci zahtevaju bespogovornu poslušnost.
Kako u uslovima straha, siromaštva i korupcije biti slobodan novinar? Prvi korak je organizovati se u sindikalne organizacije. To je i prvomajska poruka Međunarodne federacije novinara (IFJ) svim kolegama na planeti. Istraživanja su potvrdila da u sredinama gde postoje sindikati i kolektivni ugovori novinari i medijski radnici imaju jača radna prava, veće plate i bolju zdravstvenu zaštitu i bezbednost.
Da bi očuvali kredibilitet novinarstva I da bi naša profesija zadržala ulogu četvrtog stuba demokratije, moramo se braniti jakim, reprezentativnim sindikatima poručuju iz Međunarodne federacije novinara I pozivaju svoje članice da obeleže Međunarodni praznik rada.

Za Izvršni odbor SINOS
Predsednica Dragana Čabarkapa
U Beogradu 29. aprila 2017.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0