Danas je Svetski dan bezbednosti i zdravlja na radu

image_pdfimage_print

Izvor: Sajt SSSS, 28.04.2017.-


Povodom 28. aprila – Svetskog dana bezbednosti i zdravlja na radu, koji se i u Srbiji obeležava sećanjem na sve tragično nastradale koleginice i kolege na radnom mestu, Savez samostalnih sindikata Srbije upozorava da se i dalje dešavaju nesreće, pa je tako samo prošle godine 42 radnika u našoj zemlji stradalo na radnim mestima.

Svaki radnik u Srbiji ima pravo na zdravu i bezbednu radnu okolinu i niko ne bi trebalo da ima dilemu šta mu je najvažnije. Jer, život i zdravlje su iznad svega.

Sigurni i zdravi uslovi rada tokom celog radnog veka su dobri za sve – radnika, biznis i društvo u celini. U Srbiji se, međutim, decenijama toleriše nemaran odnos, ne samo prema bezbednosti na radu, već prema ukupnoj sigurnosti i zdravlju ljudi. Veliki broj poslodavaca se prema bezbednosti i zdravlju na radu odnosi neodgovorno, čak i bahato, što se ogleda kroz neprijavljivanje radnika, neosposobljavanje za bezbedne uslove rada, neopremanje sredstvima i opremom za ličnu zaštitu i neomogućavanje redovnih sistematskih pregleda.

Radnici u građevinarstvu, rudarstvu i prerađivačkoj industriji su najugroženiji, kao i mladi i radnici na nesugurnim poslovima u malim i srednjim preduzećima, radeći na rizičnim poslovima, bez neophodne obuke, informisanja i nedovoljne zastupljenosti predstavnika radnika i sindikata u odborima za bezbednost i zdravlje na radu, posebno u malim kompanijama.

Jedna od najboljih stvari koje radnik može da učini za bolje informisanje i aktivnosti u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu jeste da se učlani u Savez samostalnih sindikata Srbije, jer naš sindikat već godinama radi na obezbeđivanju boljih uslova za bezbednost i zdravlje na radu putem kolektivnih ugovora, afirmisanjem dobre prakse, ali i ukazivanjem na neodgovornost nesavesnih poslodavaca

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0