Savez sindikata Srpske: Porodicama se nudi novac da se prikriju pogibije radnika

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: faktor.ba, Blic, 27.04.2017.-


Savez sindikata RS sumnja u podatke o povredama radnika na radu i smrtnim slučajevima, jer imaju informacije o tome da se ne prijavljuu svi tragični slučajevi, te da se radnicima nudi novac da bi ih „prikrili“.

Povodom obeležavanja Svetskog dana bezbednosti na radu izneti su podaci da je u 2016. godini u RS bilo 57 teških povreda, od čega je 10 radnika izgubilo život, ali je predsednica SSRS, Ranka Mišić, izrazila sumnju da su ovi podaci tačni.

– Kod ovih podataka stavljamo veliki znak pitanja i sigurna sam da ne odgovaraju stvarnom stanju. Postoje smrtni slučajevi na radnom mestu koji nisu prijavljeni. Porodici se nudi novac. Imamo povreda u respektabilnim kompanijama gde se radniku nudi novac da se ne prijavi povreda. Mi smo zainteresovani za bezbednost na radu, samo kad se desi tragičan slučaj. To nije dobro – kazala je Mišićeva.

Ona je istakla da u RS postoji zakonska regulativa koja u značajnoj meri nije provodiva, te naglasila da jedna trećina poslodavaca nema akt o proceni rizika na radu, a i oni koji imaju, uradili su to više „pro forme“.

Predstavnici inspekcije rada u RS i Unije udruženja poslodavaca RS su se složili da su ovi akti slabo provodivi u praksi, ali ne i kada je u pitanju prikrivanje povreda na radu ili onih sa smrtnim ishodom.

Saša Trivić, potpredsednik Unije udruženja poslodavaca RS je kazao da su postojeći podaci o broju povređenih veliki, ali da nema porasta, što je zadovoljavajuće.

Čedo Risović, glavni republički inspektor rada, je izneo podatak da se od oko 6.700 njihovih kontrola, oko deset odsto direktno odnosi na zaštitu na radu, ali indirektno se oko trećine kontrola odnosi i na ovo.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0