Policijski sindikat optužuje: Policija je napravila namernu opstrukciju oko Savamale!

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: vesti-online.com, 27.04.2017.-


Sektor unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije istraživao je navode Zaštitnika građana, koji je konstatovao da je u noći nelegalnog rušenja u beogradskom naselju Savamala 25. aprila 2016. policijskim službenicima „iz vrha“ naređeno da ne reaguju, rečeno je za „Radio Slobodna Evropa“ u Policijskom sindikatu Srbije.

Država je de fakto suspendovana

– Prema saznanjima Policijskog sindikata Srbije, Sektor unutrašnje kontrole jeste postupao. Zaključci nam nisu poznati u smislu utvrđivanja personalne odgovornosti i pronalaženja individualnog odgovornog policijskog službenika koji je sprečio izlazak policajaca na lice mesta, kao i onoga ko je to naredio – bez obzira na to radi li se o ministru, državnom sekretaru, načelniku, državnom sekrataru ili generalu – kaže za RSE potpredsednik Policijskog sindikata Srbije Vladimir Pavićević.

Pavićević je naglasio da je, imajući u vidu mnoge propuste koje je utvrdio Zaštitnik građana, težinu krivičnog dela za koje se sumnja da je počinjeno, uznemirenost koju su građani ispoljili te noći, ali i činjenicu da je de fakto suspendovana država – Sektor unutrašnje kontrole imao i zakonsku i moralnu obavezu da nešto preduzme.

Punih godinu dana javnost Srbije iščekuje kažnjavanje naredbodavaca noćnog rušenja u beogradskoj četvrti Savamala i razotkrivanje maskiranih rušilaca u slučaju koji se čitav taj period nalazi u predistražnoj fazi u nadležnom tužilaštvu.

Odgovora nadležnih nije bilo ni nakon što je Aleksandar Vučić, tada mandatar za sastav Vlade, juna prošle godine kao odgovorne za incident, čije je rasvetljavanje u svom izveštaju tražila i Evropska komisija, označio čelnike beogradske vlasti.

Faktička pravna blokada koja prati slučaj rušenja u Savamali stvara i izvesnu dozu rezignacije kod policijskih službenika od kojih velika većina, kaže njihov sindikalni predstavnik Vladimir Pavićević, želi pošteno i odgovorno da obavlja svoj posao.

Međutim, umesto toga, među njima trenutno preovlađuje osećanje stida.

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd, koja je u utorak povodom godišnjice rušenja u beogradskoj Savamali organizovala još jedan u nizu protesta, u više navrata je do sada zahtevala smene gradonačelnika Beograda Siniše Malog, predsednika Skupštine Grada Nikole Nikodijevića, ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, direktora policije Vladimira Rebića i političku i krivičnu odgovornost svih osoba umešanih u slučaj.

 

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0