Sindikati: Ima prostora za povećanje zarada

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: RTS, 24.04.2017.-


Svi ekonomski pokazatelji u Srbiji govore da ima mesta za povećavanje zarada, zaključak je skupa „Za veće zarade i manje nejednakosti“. Da bi došlo do tog povećanja treba uvesti progresivno oporezivanje dohotka, smanjiti sistemsku korupciju i partijsko zapošljavanje, smatraju sindikati. Ne treba samo podizati iznos minimalne zarade, već proširiti mogućnosti za rast zarada.

„Može se širiti kroz rast produktivnosti, može se širiti kroz povećanje BDP- a, i može ponovo pratiti rast inflacije i cena. Najrigidniji stav je da u Srbiji ima prostora da zarade porastu pet-šest odsto ako je to zbir inflacije i planirane proizvodnje“, kaže predsednik „UGS Nezavisnost“ Zoran Stojiljković.

I u Samostalnom sindikatu Srbije kažu da prostora za povećanje zarada ima ali da prioritet treba da bude usklađivanje minimalne zarade sa visinom iznosa koji je neophodan za minimalnu potrošačku korpu.

„Ne možemo da budemo zadovoljni sa nekih 60 odsto minimalne zarade. Tražićemo da se u narednih godinu, dve približi 70 odsto kako bi ona u nekom narednom periodu dosegla nivo 100 odsto“, kaže potpredsednik Samostalnog sindikata Srbije Duško Vuković.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0