Protesti ispred Trajala i Unije poslodavaca

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Danas, 17.04.2017.-


Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ ne mire se sa otkazom uručenim svom aktivisti Vladici Tomaševiću

U slučaju da Vladica Tomašević, predsednik sindikata „Sloga“, ne bude vraćen na posao nakon otkaza koji je nezakonito dobio zbog svoje sindikalne aktivnosti organizovaćemo protest ispred fabrike Trajal u Kruševcu. Postoji predlog da se simbolično, zbog kršenja radničkih prava, taj protest održi 1. maja, odnosno na Međunarodni dan rada – najavljuje za Danas Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“.

Naš sagovornik ističe da će „Sloga“ prvo podneti tužbu nadležnim sudskim organima i Inspekciji rada i zatražiti da se Vladica Tomašević momentalno vrati na posao jer po tumačenju te sindikalne centrale nije postojao nijedan razlog za njegovo otpuštanje. – U slučaju da do toga ne dođe bićemo prinuđeni da organizujemo proteste. Pored demonstracija ispred Trajala organizovaćemo i protest ispred sedišta Unije poslodavaca Srbije u Beogradu, s obzirom da je Miloš Nenezić, generalni direktor te kruševačke fabrike ujedno i potpredsednik te poslodavačke organizacije koja je dužna da utiče na njega i spreči ga u njegovom pokušaju šikaniranja sindikalnih aktivista – naglašava Veselinović. Podsećanja radi, Vladica Tomašević, predsednik sindikata „Sloga“, u kruševačkoj fabrici „Trajal“ dobio je otkaz 7. aprila, kako tvrde u USS „Sloga“, zbog svoje sindikalne aktivnosti i kritikovanja rukovodstva preduzeća na čelu sa Nenezićem kao i zbog podrške „Protestu protiv diktature“ koji se odvija u gradovima širom Srbije.

Sa druge strane, iz Trajala poručuju da Tomašević otkaz nije dobio zbog svoje sindikalne aktivnosti, već da je proglašen tehnološkim viškom s obzirom da je „zbog ekonomičnosti poslovanja prestala da postoji celina u kojoj je on radio, a radio je na poslovima održavanja kruga“. Takođe, u Trajalu tvrde da je program rešavanja viška zaposlenih, kojim je obuhvaćen i Tomašević, donet pre nego što su studenti počeli sa demonstracijama tako da ni to nikako ne može biti razlog za otkaz koji je dobio.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0