Sindikat Nezavisnost: Vlada ulepšava sliku stvarnosti, dug je put do pristojnog života

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Blic, 07.04.2017.-


Ujedinjeni granski sindikati „Nezavisnost“ danas su upozorili da se realan život zaposlenih i građana Srbije ne poklapa sa ulepšanom slikom stvarnosti koju prikazuje Vlada Srbije.

– Reprezentativni sindikati u Srbiji, „Nezavisnost“ posebno, godinama unazad konstatuju da je socijalni dijalog marginalizovan a da su neke od brojnih posledica donošenja novog Zakona o radu sve veća obespravljenost zaposlenih i rastuća nejednakost – navodi se u saopštenju „Nezavisnosti“.

Taj sindikat je podsetio da su jučerašnji skup o socijalnom dijalogu i boravak generalnog sekretara Evropske konfederacije sindikata Luke Visentinija u Beogradu bili prilika da se u razgovoru sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem pokrenu brojna pitanja poput blokade kolektivnog pregovaranja u privatnom sektoru i teškog položaja zaposlenih i pritiska na sindikalne aktiviste u firmama čiji su vlasnici strane koporacije.

– Tražili smo i da se okviru institucija kroz socijalni dijalog pokrenu ključna pitanja stabilnog privrednog razvoja koji bi bi praćen rastom zarada i smanjivanjem nejednakosti koje su dvostuko veće od onih u EU – naveo je sindikat „Nezavisnost“.

Dodaje se i da je na sastanku sa Vučićem ponovljen predlog da se pristupi izradi socijalnog pakta o razvoju, pristojnom radu i zapošljavanju „koji bi obavezivao i činio odgovornim sve njegove potpisnike i sprečio dubioze nastale u prethodnim decenijama“.

Na sastanku sa premijerom, kako je saopštio sindikat „Nezavisnost“, „konstatovani su pozitivni privredni rezultati ali da je i dug put do pristojnog rada i života“.

– Očito da se realan život zaposlenih i građana Srbije, kao i ustalom i ocene sindikata o stanju socijalnog dijaloga u Srbiji ne poklapaju sa njihovom retuširanom i ulepšanom slikom datom u saopštenju Vlade o susretu Vučića sa predstavnicima sindikata – naveo je sindikat „Nezavisnost“.

U saopštenju se dodaje i da „loša beskonačnost življenja u paralelnim svetovima kao da se nastavlja“.

U jučerašnjem saopštenju Vlade Srbije posle sastanka Vučića sa sindikatima istaknuto je da je „vidljiv napredak ostvaren u oblasti pregovaranja svih socijalnih partnera – Vlade Srbije, sindikalnih organizacija i poslodavaca“.

Navedeno je da je Srbija pohvaljena za napredak u oblasti socijalnog dijaloga i da je od donošenja novog Zakona o radu potpisan najveći broj kolektivnih ugovora u javnoj upravi i javnom sektoru.

U saopštenju Vlade je istaknuto da je pozitivno je ocenjen napredak u reformama koje Srbija sprovodi na svim poljima i ocenjeno da „sindikate posebno raduje podatak da se već tri godine zaredom smanjuje stopa nezaposlenosti, koju prati otvaranje novih radnih mesta“.

Vučić se juče sastao sa predsednikom Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisavom Orbovićem, predsednikom Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Zoranom Stojiljkovićem i s generalnim sekretarom Evropske konfederacije sindikata Lukom Visentinijem.

Sastanku su prisustvovali ministar privrede Goran Knežević i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0