Međunarodni skup u Beogradu povodom jačanja socijalnog dijaloga

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: SSSS, 04.04.2017.-


U Beogradu će, od 5. do 7. aprila, u organizaciji Evropskog sindikalnog instituta (ETUI) i Saveza samostalnih sindikata Srbije, biti održana međunarodna konferencija na temu: „Jačanje socijalnog dijaloga i socijalnih partnera – doprinos napretku“.

Pored predstavnika reprezentativnih sindikalnih centrala iz Srbije i sindikata iz EU, na skupu će učestvovati i generalni sekretar Evropske konfederacije sindikata (EKS) Luka Visentini, ministar rada Aleksandar Vulin, predsednik Evropskog ekonomskog i socijalnog saveta Jorgos Dasis, predsednik ETUI Filip Poše i direktor Obrazovnog odelјenja Instituta Uliseš Garido.

Učešće na skupu, koji će biti održan u hotelu „Moskva“, najavili su i predsednik Unije poslodavaca Srbije i predstavnici Privredne komore Srbije.

Evropska konfederacija sindikata, čiji je Visentini generalni sekretar, objedinjuje više od 60 miliona radnika u svim evropskim zemlјama i predstavlјa glavnog pregovarača sa poslodavačkim udruženjima i vladama na nivou Evropske unije.

Poslednjih nekoliko godina, EKS je izbila u prvi plan zalaganjem za alternativnu ekonomsku politiku koja bi se distancirala od mera „stezanja kaiša“ i akcenat stavila na budžetsku podršku privrednom razvoju.

Tako je, zajedno sa partijama levog centra, ona postala zastupnik jednog novog, sasvim drugačijeg načina izlaska iz krize. Zaslugom EKS-a, nedavno je u Rimu potpisana deklaracija o budućnosti EU, u kojoj su najznačajnije mesto zauzela socijalna pitanja i nužnost da se evropskim radnicima povećaju zarade.

U funciji toga, jeste i otpočinjanje kampanje EKS-a za povećanje zarada svim zaposlenima u Evropi, u cilјu povećanja tražnje, pokretanja proizvodnje i otpočinjanja procesa oporavka evropske privrede.

Predviđena je serija akcija širom Evrope, kojima bi se pokrenulo javno mnenje i izvršio pritisak na vlade koje su i dalјe sklone da rešenja traže u restrikcijama.

U toj kampanji učestvuje i SSSS, koji će nastojati da utiče na vlast u Srbiji da se, kroz ekonomski rast i rešavanje nejednostakosti, kontinuirano uvećavaju zarade i poboljšava materijalni i socijalni položaj zaposlenih.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0