U „Fori tekstilu” nema štrajka

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Politika, 01.04.2017.

Autor: B.Kartalović. –


Grupa radnica je pre petnaestak dana odbila da radi 12 sati, ali su priče o protestu plod manipulacije pojedinih sindikalnih lidera, kažu u poslovodstvu firme

Kragujevac – U „Fori tekstilu“ nema štrajka, radi se po planu i poštuju se zakonima i internim aktima preduzeća utvrđena prava zaposlenih, kažu u poslovodstvu ove slovenačke firme, demantujući napise o „pobuni žena“ u fabrici.

Vest o protestu radnica potekla je od Gradskog veća Saveza samostalnih sindikata, koje je izdalo saopštenje da je oko 400 radnica odbilo da radi 12 sati, kao i da je protest organizovan posle „višegodišnjeg zlostavljanja zaposlenih“. Međutim, rukovodstvo „Fori tekstila“ saopštava da u tim navodima „nema istine“.

U demantiju poslovodstva fabrike se navodi da zaposleni u tom preduzeću „imaju podjednako pravo na rad, u svemu u skladu sa zakonom“. U saopštenju koje smo dobili od direktorke Daliborke Milićević navedeno je da se „poštuje dostojanstvo ličnosti“, uslovi rada su „zdravi i bezbedni“, postoji „potrebna zaštita na radu, dnevni i nedeljni odmor, plaćeni godišnji odmor, pravo na regres“, „obezbeđena je ishrana u toku rada“, kao i da „svi zaposleni dobijaju naknadu za rad“.

Osim direktorke, ovo saopštenje su potpisali i zastupnici oba reprezentativna sindikata u „Fori tekstilu“, Zoran Lazić iz Samostalnog sindikata i Lidija Danilović iz Sindikata „Nezavisnost“, demantujući svog kolegu, predsednika Gradskog veća Saveza samostalnih sindikata Jugoslava Ristića.

Informacija Gradskog veća Saveza samostalnih sindikata nije, međutim, potpuno netačna, budući da su nam i u poslovodstvu fabrike potvrdili da je pre petnaestak dana došlo do „manjih problema“. Grupa radnica je odbila da radi 12 sati dnevno, zahtevajući osmočasovno radno vreme, ali do obustave proizvodnje nije došlo, objašnjavaju u rukovodstvu, upozoravajući da su zaposleni koji su učestvovali u kratkotrajnom protestu učinili „ozbiljnu povredu radne obaveze“.

Prema saznanjima „Politike“, nadležne inspekcijske službe još ispituju šta se zapravo dogodilo u kragujevačkoj fabrici, da li su prava radnika eventualno prekršena ili su počinioci prekršaja upravo zaposleni koji su se oglušili o svoje obaveze.

Poslovodstvo „Fori tekstila“ i fabričke sindikalne organizacije takođe demantuju da postoji bilo kakvo „zlostavljanje zaposlenih“. „Osoran i povišen ton nikada nije bio dozvoljen vid komunikacije, a svako takvo postupanje je bilo i biće sankcionisano u skladu sa zakonskim odredbama i unutrašnjim aktima preduzeća“, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Radi razumevanja problema, treba reći da u kragujevačkoj fabrici većinu, od ukupno 440 zaposlenih, čine žene kojih ima čak 350. Kažu da su im primanja mala, kao i da često, zbog povećanog obima posla, moraju da rade i po 12 sati dnevno. To posebno teško pada majkama, koje ne mogu dovoljno da se posvete porodici, deci. Prema tvrdnjama nekih radnica, plata u „Fori tekstilu“ je na nivou zakonom propisanog minimalca. Koliko tačno iznosi prosečan mesečni dohodak, nismo uspeli da saznamo, pošto su nam u rukovodstvu samo rekli da se „plate određuju na osnovu koeficijenta, u skladu sa radnim mestom svakog zaposlenog“.

„Fori tekstil“ je zapravo bivša „Zastava tapacirnica“. Program se nije mnogo promenio, pa se i dalje šiju presvlake za naslone za glavu na automobilskim sedištima, i to za najveće svetske proizvođače automobila. Reč je o velikoj slovenačkoj grupaciji koja je u Kragujevac stigla pre skoro desetak godina, u jeku kampanje Mlađana Dinkića koji je Srbiju reklamirao kao zemlju jevtine radne snage.

 

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0