Tragičan položaj radnika u kapitalizmu

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Zrenjaninski socijalni forum, ZSF.rs, 23.03.2017.-


Ovo saopštenje podržava Centar za razvoj sindikalizma


Saopštenje Zrenjaninskog socijalnog foruma povodom samoubistva radnika u Smederevskoj Palanci

Prema pisanju Večernjih novosti, radnik Fabrike šinskih vozila Goša u Smederevskoj Palanci pronađen je mrtav u pogonu. Reč je o samoubistvu, radnik D.M. se obesio najverovatnije u utorak, a pronašle su ga kolege jutros. Prema navodima kolega, D.M. je sebi oduzeo život zbog teške materijalne situacije u kojoj se nalazio.

Link:
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/hronika/aktuelno.291.html:656277-Radnik-Gose-obesio-se-u-fabrici

Ova nesreća još jednom pokazuje kako je tragičan položaj radnika u kapitalizmu. Privatizacijom radnici su ili isterani na ulicu, ili su u tako lošoj materijalnoj sitauciji da od plate, ukoliko je uopšte dobijaju, ne mogu da prežive. Zaposleni su lišeni najelementarijnih ljudskih prava, sa njima se postupa kao da nisu ljudska bića. Jedino pravo koje je pokojni D.M. imao je bilo pravo da se obesi.

Sve vlade u Srbiji od 2000. godine sprovode neoliberalne reforme, stvoren je ekonomski sitem koji ne omogućava ni puko preživljavanje većine građana. Zahvaljujući sistemu koji počiva na tržišnom fundamentalizmu sva privredna, društvena i prirodna bogatstva postaće vlaništvo domaćih i naročito stranih kompanija, a naše stanovništvo biće prisiljeno da radi za bedne nadnice i biće lišeno onsnovnih ljudskih prava.
Restauracija kapitalizma u Srbiji biće dovršena privatizacijom oko sedamsto javnih preduzeća, što će dovesti do daljih otpuštanja zaposlenih i pogoršavanja socijalnih prilika u zemlji.

Neoliberalni hegemoni blok u Srbiji čine ne samo vladajuća SNS nego i kompltna parlamentarna opozicija. Prema ovom konceptu, privredni problemi biće rešeni obimnim subvencioniranjem stranih kompanija kojima naša država oogućava maksimalan stepen eksploatacije radne snage. Više od petnaest godina vladavine takve ekonomske doktrine dovelo je do ogromenog siromaštva, odsustva perspektive i pretvaranja Srbije u zavisnu koloniju kojom se upravlja iz Vašingtona, Brisela, Moskve i Berlina.

Radnici u Srbiji mogu svoj položaj popraviti samo ukoliko budu u stanju da stvaraju jake sindikalne i političke organizacije, na platformi demokratskog socijalizma. Javno vlasništvo mora biti očuvano i obnovljeno u svim ekonomskim sektrima koji su od ključnog značaja za preživljavanje stanovništva.

U Zrenjaninu, 22.3.2017
Za ZSF
Miroslav samardžić

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0