Socijalni bunt je neizbežan

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: danas, FoNet, 23.03.2017.-


Tragedija u Fabrici šinskih vozila Goša, gde se jedan radnik ubio zbog teške materijalne situacije, ukazuje na pogoršanje socijalnih prilika u zemlji, pa je socijalni bunt u Srbiji neizbežan ukoliko se nastavi sa tolerisanjem poslodavaca koji ne isplaćuju zarade zaposlenima, saopštili su Udruženi sindikati „Sloga“.

Posebno zabrinjava što vlast, uprkos svojim hvalospevima o sistemskim zakonima koje je donela, ne sprečava i ne kažnjava radno izrabljivanje, jer je van svake logike i zdrave pameti da neko drži radnike gotovo u ropstvu i ne isplaćuje im zarade, a da pritom nema reakcije državnih organa koji treba da ih štite, navodi se u saopštenju.

„Sloga“ ukazuje i na sve veći socijalni jaz između javnog sektora, koga finansira država, i privatnog u kome gotovo ne postoji zaštita zaposlenih.

Radnici u privatnom sektoru se uz male plate i zarad profita sve više izrabljuju do granice izdržljivosti, dok je njihov život i život njihovih porodica postala sporedna stvar.

U takvim uslovima je sasvim logično da balon socijalne nejednakosti i nepravde uskoro pukne i da se nezadovoljstvo u vidu socijalnog bunta prelije na ulice, upozorava „Sloga“.

 

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0