Novosadskoj inspekciji 160 žalbi na gazde koje ne prijavljuju radnike

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: 021.rs, 13.03.2017.

Autor: Gorica Nikolin.-


Oko 160 novosadskih radnika, njihovih advokata ili drugih ljudi koji su radnicima bliski, prijavilo je da ih na radnom mestu šef drži „na crno“ ili u sivoj zoni, prijavljene bez mogućnosti da dobiju socijalno ili zdravstveno osiguranje.

Kako za 021 navodi načelnica odeljenja inspekcije rada u Novom Sadu Ljiljana Stojšić, ovo je značajan broj u odnosu na prethodne godine, te inspektori imaju posla kod kontrole ugovora radnika i poslodavaca, a ujedno i prijave na obavezno socijalno osiguranje, tj. kontrolu uplata doprinosa.
Porast u prijavi ilegalnih ili diskriminišućih oblika rada u Srbiji dolazi u vreme pogoršane ekonomske situacije većine građana, te čudi njegov porast baš u ovom trenutku. Međutim, ugroženi ili ne, građani se ohrabruju da prijave kršenja zakona od strane poslodavca jer godine neuplaćivanja doprinosa vuku za sobom manje radnog iskustva i godine staža, te nemogućnost da zaposleni kasnije poveže staž i ostvari neku pristojnu penziju.
Iako važi nepisano pravilo da zaposlenom neminovno sledi otkaz ukoliko prijavi gazdu koji krši zakon, u Inspekciji rada napominju za 021 da postoji i drugačiji ishod i da se njemu teži. Ovo se, kaže Ljiljana Stojšić, odnosi i na slučajeve kada inspektori u kontrolama zateknu radnike koji su prinuđeni da rade na crno.
„Krajnji ishod svakog inspekcijskog nadzora inspektora rada, koji se odnosi na kontrolu akata o radnom angažovanju, je uspostavljanje zakonitog oblika radnog angažovanja lica zatečenih na radu. U to smislu je, na primer, u 2016. godini od 2.207 lica koja su zatečena na radu bez zaključenog ugovora ili bez prijave na obavezno socijalno osiguranje na području Južnobačkog okruga, 2.132 lica zasnovalo radni odnos u skladu sa zakonom. To podrazumeva i zaključenje ugovora o radnom angažovanju i prijavljivanje na obavezno socijalno osiguranje“, napominje načelnica inspekcije za naš portal.
Međutim, kako je 021 nedavno analizirao, a povodom zabrinjavajućeg broja smrtnih ishoda na radu u oblasti građevine, češće se dešava da radnici umiru na radu nego da njihove gazde odgovaraju. Razlozi leže u neverovatnoj lakoći otvaranja ilegalnog gradilišta u Srbiji, bez da iko odgovara, kao i nedovoljnom broju inspektora koji bi pokrili grad, okrug, pa time i celu državu. Kako su za 021 rekli predstavnici sindikata, čak i važeći zakoni staju na stranu gazdi, a ne radnika, a svi pokušaji da se na to ukaže bili su utišani i bez pravog uspeha.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0