UGS „Nezavisnost“ obeležio Međunarodni dan žena

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: RTS, 08.03.2017.-


Međunarodni dan žena pripadnice lepšeg pola dočekuju sa nezavidnim položajem u društvu, potvrđuju mnogi zvanični izveštaji. U znak podrške ženama članovi Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ prošetali su gradom sa porukom „Svi smo mi žene“. U Srbiji su, kažu, i muškarci i žene marginalizovana i ponižena manjina u odnosu na dve hiljade milionera i onih koji ih opslužuju.

Žene u Srbiji su jedina većina koja je u položaju manjine, poručuju iz UGS „Nezavisnost“. Kažu da nema ravnopravnosti bez raskidanja sa patrijarhalnom tradicijom prema kojoj žena ćuti i sluša.

„Dok se taj poredak stvari ne promeni i ne emancipujemo se svi, i muškarci i žene, jer su nas ovako autoritarno i netolerantno vaspitale naše spostvene majke. Žene često ne glasaju za žene, tako da treba da promenimo tu svest. Ono što je važno reći da je broj žena na ključnim mestima i u našem sindikatu ‘Nezavisnost’ je nešto što izaziva samo osećaj stida i mi ćemo to u ovom periodu pred nama promeniti“, ističe profesor Zoran Stojiljković, predsednik UGS „Nezavisnost“.

I sami konstatuju već dugo poznate probleme – da žene češće dobijaju otkaze od muškaraca, da su za isti posao uglavnom manje plaćene od njih i da su im visoke pozicije teško dostupne.

Ocenjuju da su zakoni koji regulišu rodnu ravnopravnost u sferi rada dobri, ali da postoje problemi u njihovoj primeni.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0