Sloga: Dan žena sve više gubi na svom značenju

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Beta,RTV, 07.03.2017.-


BEOGRAD – Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ saopštili su danas da Međunarodni dan žena koji je nastao kao tekovina borbe za rodnu ravnopravnost sve više gubi na svom značenju i prerasta u globalni dan svečanih reči, olako datih obećanja i neiskrenih parola o slobodi i jednakosti.

„Umesto da se ozbiljno pristupi analizi sadašnjeg i budućeg položaja žena, što je od nacionalnog interesa države, u Srbiji se zarad interesa krupnog kapitala kroz zakone koji se donose u njihovom interesu sve više dopušta jačanje rodne segregacije“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da se za većinu žena u Srbiji ekonomska beda pogoršala, što je vidljivo u njihovom položaju pri zapošljavanju, lošim uslovima rada, nižim zaradama u odnosu na muškarce, odnosu same države prema materinstvu i starosnoj granici za odlazak u penziju.

Kako se navodi, posebno je zabrinjavajuće da se najviši stepen neravnopravnosti žena sve više oseća u braku i porodici, gde one zbog ekonomske zavisnosti postaju žrtve nasilja kao produkta narastajućeg siromaštva u društvu.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ najavili su nastavak borbe za jačanje položaja žena kao radnica, a insistiraće na izmeni Zakona o radu, Zakona o PIO i oslobađanja od tradicionalnih konzervativnih shvatanja i predrasuda, kao i priznavanje ličnog rada žene u porodici kao društvenog

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0