Lane 29 radnika poginulo na poslu

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Dnevnik, 26.02.2017.-


Najčešće povrede na radu sa smrtnim ishodom dešavaju se u oblasti građevinarstva, a to je više od 50 odsto, rekla je načelnica Inspektorata za rad u Ministarstvu za rad Maja Ilić.

Ona je podsetila da je Inspekcija rada u 2016. godini izvršila 900 nadzora povodom povreda na radu, da je bilo 29 smrtnih povreda na radu, 774 teških povreda na radu , kao i da je podneto više od 62 krivičnih prijava priotiv nesavesnih poslodavaca.

Prema njenim rečima, kontrolišu se svi subjekti i registrovani i neregistrovani, jer je od 2015. godine i to zakonski dozvolјeno, dodavši da inspekcija ima 238 inspektora koji vrše nadzor u svim sektorima.

Najčešći razlozi zbog koji dolazi do povreda na radnom mestu su neobezbeđeni uslovi i oprema za ličnu zaštitu i bezbedan rad. Ona je rekla da poslodavci na gradilištima vrlo često angažuju lica bez ugovora o radu, koja su onda podložnija povredama na radu i spadaju u rizičniju grupu.

– Poslodavac je taj koji treba da organizuje rad i radni prostor tako da obezbedi sprvođenje svih preventivnih mera radi zaštite života i zdravlјa zaposlenih – rekla je Maja Ilić.

– Zakon jasno propisuje i da ukoliko nisu primenjene sve mere bezbednosti i zdravlјa na radu zaposleni može da odbije da radi na takvom random mestu.

Načelnica Inspektorata za rad u Ministarstvu za rad navela je i da inspekcije svakodnevno redovno, ali i vanredno kontrolišu primenu mera bezbednosti na radu, posebno u sektoru građevinarstva i industrije zbog njihove specifičnosti rada i nalažu poslodavcima da uklone sve nedostatke u određenom roku, ali podnose se i zahtevi za pokretanje prekršajnih poostupka.

– Vrlo često i više radimo pojačane inspekcijske nadzore i to su nenajavlјeni nadzori koji su po zakonu uvek mogući, posebno kada ima indicija da ima nekih nepravilnosti – rekla je Maja Ilić.

Načelnica Inspektorata za rad u Ministarstvu za rad Maja Ilić je navela da je, ukoliko se desi da je povređeni radnik neprijavlјen, kao što je bio poslednji slučaj sa smrtnim ishodom, sva odgovornost na poslodavcu. Tada se preduzimaju sve zakonom propisane mere, odnosno pokreće se prekršajni postupak i podižu se krivične prijave protiv poslodavaca.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0