Vulin traži razgovor sa slovačkim ministrom o radnicima

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Tanjug, RTV, 23.02.2017.-


BEOGRAD – Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin kaže da je tražio sastanak sa slovačkim kolegom Janom Rihterom kako bi se rešio problem koji srpski radnici imaju u toj zemlji.

Vulin je za „Blic“ rekao da bi sporazum o socijalnom osiguranju o kojem želi da razgovara sa slovačkim kolegom značajno pomogao položaju srpskih radnika i bio bi prepreka radu na crno.

„U saradnji sa srpskim sindikatima, obavestili smo i EU sindikate o uočenim pojavama i zatražili pomoć. Mi ne možemo zakonski da pomognemo ukoliko napuste našu teritoriju, a nas nisu obavestili o pravom razlogu svog odlaska. Jednostavno nemamo nikakvu nadležnost nad dešavanjima u drugoj zemlji“, objašnjava Vulin.

On dodaje da s druge strane, ono što mogu da urade jeste da reaguju na srpskoj teritoriji.

„Pojačaćemo kontrolu rada agencija, više ćemo i medijski raditi na obaveštavanju naših građana o rizicima neprijavljenog rada, naglasio je Vulin.

Poslednjih dana pojavila su se svedočenja srpskih radnika o nezavidnoj situaciji u kojoj su se našli kada su preko posredničkih agencija otišli na tromesečni rad u fabrikama velikih korporacija u Slovačkoj, poput „Samsunga“. Oni tvrde da su radili kao turisti najviše tri meseca u tekim uslovima.

Posle pisanja medija, oglasio se i slovački ministar Rihter koji je najavio kontrolu i proveru uslova u kojima rade radnici iz Srbije.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0