Radnici „Puteva“ blokirali magistralu kod Užica

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Danas, B92, 23.02.2017.-


Štrajk su započeli u ponedeljak, zahtevajući isplatu zarada i putnih troškova za decembar i januar, ali i dnevnica koje im nisu isplaćivane dve-tri godine.

Iako su im zarade za decembar isplaćene juče popodne, oni su odlučili da blokiraju saobraćajnicu jer, kako je rekao Boban Ćaldović, predsednik Samostalnog sindikata u toj firmi, poslovodstvo odbija da pregovara o štrajkačkim zahtevima.

“Bili smo jedna od najsupešnijih građevinskih firmi u Srbiji. Naši problemi nisu od pre dva meseca, nego od pre osam godina, jer poslovodstvo nije sposobno da obezbedi poslove. Tražimo smenu generalnog direktora Leka Korićanca, koji ne poštuje zakon i naša prava iz kolektivnog ugovora”, poručio je Ćaldović i rekao da poslovodstvo ignoriše sve njihove probleme i odbija da razgovara sa štrajkačkim odborom.

“Došli smo u sutuaciju da ni mi, ni naša deca, ne možemo da odemo kod lekara, jer nam ne overavaju zdravstvene knjižice, a pojedini od nas ne mogu da odu u penziju, jer nisu uplaćeni doprinosi”, rekao je Ćaldović i dodao da su generalni štrajk i blokada bili jedini način da zaposleni skrenu pažnju poslovodstvu i javnosti na svoj izutetno težak i dugogodišnji materijalni položaj.

Blokada je počela u 11 časova i trajala pola sata. Saobraćaj nije bio u prekidu, jer su radnici blokirali dve kolovozne trake koje vode od Užica do Zlatibora, dok su trećom trakom naizmenično propuštali vozila.

Nakon petnaestak minuta, stigli su pripadnici policije sa nekoliko vozila i upozorili štrajkače da blokadom saobraćaja krše zakon i najavili da će, ukoliko se ne sklone sa magistrale, podneti prijave protiv organizatora protesta. Međutim, sve se završilo mirno, nakon što su štrajkači, nakon pola sata, odblokirali saobraćajnicu.

“Znamo da je blokada puta nezakonita, ali nemamo načina da ostvarimo svoja prava. I pored ucena i pretnji od poslovodstva, nećemo odustati od naših zahteva. Nastavićemo štrajk i dogovorićemo se na koji način ćemo dalje protestovati”, poručio je Ćaldović i dodao da su štrajkači spremni na pregovore sa poslovodstvom, ukoliko bude smenjen sadašnji generalni direktor.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0