Stojiljković: Država kao Superhik, uzima siromašnima da bi bogati bili još bogatiji

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Novi magazin, Beta, 20.02.2017. –


Umesto da uzima bogatima i daje siromašnima, država je u poslednjih 30 godina postala neka vrsta Superhika (lik iz stripa „Alan Ford“), jer uzima siromašnima kako bi bogati bili još bogatiji, ocenio je danas predsednik Ujedinjenih granskih sindikata (UGS) „Nezavisnost“ Zoran Stojiljković.

Otvarajući okrugli sto „Ima li socijalne pravde u Srbiji“ povodom 20. februara, Međunarodnog dana socijalne pravde, Stojiljković je kazao da su istraživanja Međunrodnog monetarnog fonda (MMF) pokazala da je povećanje društvenih nejednakosti povezano s marginalizacijom sindikata.

„Ima dobre i loše nejednakosti, dobra je ona koja društvo vuče napred, dok je loša ona koja cementira stečene pozicije i sprečava promene. Ono što je sigurno, to je da se sindikati vraćaju“, kazao je Stojiljković na skupu u beogradskom Medija centru.

Profesor Fakulteta političkih nauka Vukašin Pavlović ocenio je da bez prihvatljive distribucije pravde nema dobro uređenog društva.

„Preraspodela bogatstva i moći, obnavljanje poverenja u društveni angažman građana, kako politički tako i civilni, predstavljaju bitna pitanja poimanja pravde danas obzirom da postoje ozbiljni problemi u legitimizaciji poznog kapitalizma“, kazao je Pavlović.

On je dodao da su najveće žrtve savremenih društvenih nepravdi mladi koji nemaju mogućnost zapošljavanja, zaposleni ali i starije generacije koje su pod udarom smanjenja penzija i izdržavanja mladih nezaposlenih generacija.

Po rečima profesora beogradskog Fakulteta političkih nauka Čedomira Čupića, nema života bez socijalne pravde.

„Uvek sam se čudio koncepcijama i ideologijama koje, insistirajući na razvoju, zaborave na čoveka. Da bi u današnjoj Srbiji 500.000 ili 600.000 ljudi moglo da živi divno, mi ostali bismo trebali da nestanemo“, kazao je Čupić.

Generalna skupština UN proglasila je 20. februar za Međunarodni dan socijalne pravde na zasedanju održanom 2007. godine, a obeležavanje tog datuma počelo je 2009. godine.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0