Zoran Stojiljković o srpskim radnicima u Slovačkoj: Naterani su da prihvate bilo kakav posao zbog siromaštva

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: nedeljnik.rs, 17.02.2017.-


Tema o srpskim radnicima koji u nehumanim uslovima i za niske plate rade u pojedinim fabrikama u Slovačkoj je tema kojom se bave svi tamošnji mediji. Slovačko ministarstvo rada najavilo da će kazniti posredničke agencije i kompanije koje angažuju radnike van EU, što je je zakonom zabranjeno

„Radi se o jasnom indikatoru rastućih nejednakosti i raširenog siromaštva koji onda vode eroziji onoga što smo nazivali evropski model socijalno-tržišne ekonomije“ prokomentarisao je Zoran Stojiljković, predsednik Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ i profesor FPN tekst reportera Nedeljnika o radnicima iz Srbije koji rade u nehumanim uslovima u Slovačkoj.

„Ljudi su naterani da prihvate bilo gde bilo kakav posao bez ikakvih garancija a sindikati, pa i nacionalne države, su najčešće u situaciji da ustuknu pred interesima korporativnog kapitala“, kaže Stojiljković.

„Pred imperativom da se domognu neke investicije nacionalne države učestvuju u „trci ka dnu“ nudeći sve manje zaštićenu i jeftiniju radnu snagu i dodatne subvencije. Toj vrsti argumenata pripada i priča da ćemo galamom oko Jure, recimo, rasterati strane investitore“, objašnjava on.

Upitan očekuje li reakciju Evropske unije Stojiljković je rekao:Hoću da verujem da će opominjuće reakcije biti ali, pošto se ne radi o zemlji članici EU, ne verujem da će doći i do nekog obavezujućeg dokumenta“.

Stojiljković je rekao i da kršenje prava treba da se prijavi i Međunarodnoj organizaciji rada (MOR), a to je specijalizovana agencija UN koja promoviše socijalnu pravdu i međunarodna ljudska i radna prava.

„Razlog i osnov sindikalnog organizovanja jeste solidarnost koja ne zna za državne granice.Uostalom, ni kapital se ne zaustavlja na njima. Ako dođe do kršenja radnih i sindikalnih prava onda je traženje informacija i zajednička solidarna akcija rešenje. Naravno kršenje prava se prijavljuje i MOR-u ali i nacionalnim institucijama socijalnog dijaloga“, kaže Stojiljković.

Tema o srpskim radnicima koji u nehumanim uslovima i za niske plate rade u pojedinim fabrikama u Slovačkoj, u čemu posreduju agencije za koje je Nedeljnik saznao da ne poseduju licencu, je tema kojom se bave svi tamošnji mediji.

Lukaš Kvasnak, novinar slovačkog Trenda istakao je da je tamošnje ministarstvo rada najavilo da će kazniti posredničke agencije i kompanije koje angažuju radnike van Evropske unije, što je je zakonom zabranjeno.

„Pitanje je kako i pošto agencije funkcionišu preko svojih filijala u Mađarskoj, Češkoj, a država je već dva puta podržala „Samsung“ da ne ode iz zemlje“, rekao je Kvasnak za „Blic“ .

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0