Protest na ulici, hajka u medijima

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: vesti-online.com, 13.02.2017.-


Četvrti po redu protest Policijskog i Vojnog sindikata Srbije održan je u nedelju ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu. Pred oko 5.000 prisutnih izneti su već poznati zahtevi o poboljšanju položaja zaposlenih u snagama bezbednosti, ali je protest izazvao do sada neviđenu pažnju aktuelne vlasti.

Na samo nekoliko desetina metara od mesta okupljanja vojnih i policijskih sindikalaca, kao u vreme Slobodana Miloševića pre tačno 20 godina, organizovan je kontramiting, sa koga je poslata poruka podrške Vladi Srbije.

Gotovo istovremeno u zgradi MUP-a u Novom Beogradu održana je vanredna i na momente dramatična konferencija za medije ministra policije Nebojše Stefanovića. On je vojne i policijske sindikalce optužio da su organizovali „politički protest“.

Predsednik PSS-a Veljko Mijailović je na početku skupa ispred Vlade upozorio na teške uslove rada u policiji i vojsci.

– Nećemo političku policiju, hoćemo policiju koja radi po zakonu. Kad ne znaju šta da kažu na naše zahteve, kažu ne da MMF. Onda, gospodo, nemojte predstavljati državu, a mi ćemo sa MMF-om rešavati naše probleme – rekao je Mijailović pred nekoliko hiljada okupljenih.

Sličnog je mišljenja bio i Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije, koji je i najavio radikalizaciju protesta. Posle govora, okupljeni su krenuli u protestnu šetnju ka obližnjoj zgradi Skupštine Srbije, gde je predato pismo predsednici skupštine Maji Gojković i predsednicima poslaničkih grupa.

Uz pesmu „Buđav lebac“, koja je mnoge podsetila na situaciju u Srbiji i „Pogledaj dom svoj anđele“, učesnici su se uputili ka zgradi RTS-a, kako bi izrazili protest što protesti i sindikati nisu adekvatno zastupljeni na Medijskom javnom servisu Srbije.

Mašući stotinama zastava dva sindikata i države Srbije, učesnici skupa čekali su nekoliko minuta da im se obrati neko iz RTS-a i odgovori na zahteve, ali do toga nije došlo. Potom je završeno okupljanje i najavljeno novo u vrlo kratkom roku.

Da je ovaj skup očigledno izazvao punu pažnju vladajuće garniture, moglo se videti ne samo po kontramitingu i dramatičnoj konferenciji za novinare ministra Stefanovića, već i po naslovima u medijima bliskim vladajućoj partiji, koji su učesnike skupa optuživali da su natosoroševsko i ostali plaćenici.

I političari na skupu

Pošto je poziv na skup bio otvoren za sve, njemu su se odazvali i pojedini političari, koji se nisu obraćali. Tako su na protestu viđeni Saša Radulović, predsednik Dosta je bilo, Borko Stefanović, predsednik Levice Srbije, predsednički kandidat iz dijaspore Danijela Sremac, ali i mladi iz Inicijative Ne da(vi)mo Beograd, koji su pružili prinicipijelnu podršku sindikatima.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0