Komunalci po ugovoru tvrde da rade pod „robovskim“ uslovima

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: N1, 03.02.2017.-


Ugovore o privremenim i povremenim poslovima zakon definiše kao ugovore za sezonske poslove, koji ne smeju da traju duže od 120 dana u godini. U beogradskim javnim gradskim preduzećima je, međutim, više hilјada radnika na taj način angažovano po nekoliko, čak i do 17 godina.

“PP ugovorci” lišeni su svih prava koja proističu iz radnog odnosa. Na takve, kako kažu, „robovske“ uslove pristaju da bi sačuvali kakvo-takvo radno mesto. Nezaposleno lice – tim rečima se opisuje radni odnos definisan takozvanim “PP ugovorom”. “PP” znači privremeno i povremeno, ali Nemanja Stepanović je, produžujući ga na svaka četiri meseca, u JKP „Vodovod i kanalizacija“ proveo deset godina. Na istom radnom mestu, sa istom platom i bez ikakvih prava.

“Imamo duplo manju platu nego stalni radnici. Duplo manju! Nemamo pravo na jedan slobodan dan, na jedan dan bolovanja, godišnjeg odmora, za rođenje deteta vodovodski radnik prima 160.000, radnik prima za prvo dete, ja imam devojčicu, ništa nisam primio naravno”, ističe Nemanja.

Kada se Nemanjina ćerka razbolela, on je tražio pet slobodnih dana. Nije ih dobio i to je, kaže, prelilo čašu. Dao je otkaz i zbog toga se, kaže, ne boji da govori. U istom preduzeću sa istim ugovorima angažovano je još oko 700, mahom fizičkih radnika. Neće pred kamere, jer se, kažu, plaše da će ostati bez posla.

Otkaza se međutim ne boje oni koji su ga već dobili. Oko 250 “PP ugovoraca” iz JKP “Gradska čistoća” krajem decembra su organizovali štrajk upozorenja. To je i presudilo njihovom radnom statusu.
“Posle tog štrajka generalni direktor je sazvao upravnike svih pogona i naredio im da se preti lјudima ko bude izašao 16. na taj generalni štrajk da će svi dobiti otkaze”, kaže otpušteni radnik Miloš

Nedović.”16. kad je trebao da bude generalni štrajk mi smo dobili otkaz, smenjen je direktor operative Gradske čistoće Cveković i naš upravnik Slobodan Nešović, uz obrazloženje da nisu učestvovali u sprečavanju štrajka.”

N1 je zatražio nešto opširnije obrazloženje. Ali ulazna kapija je najbliže što smo uspeli da dođemo do JKP „Čistoće“. Iz službe za odnose sa medijima su nam juče prepodne obećali sagovornika, međutim posle toga nisu odgovarali ni na pozive, ni na poruke, ni na zvanični dopis.

U JKP „Vodovod i kanalizacija“ su bili otvoreniji za saradnju, ali ni oni nisu uspeli da nam obezbede sagovornika.

Gradonačelnik Siniša Mali obećava – prepreke na putu od PP ugovora do Ugovora o radu uklanjamo do kraja godine.

“Ako mene pitate lično, apsolutno je potrebno da kada već rade toliki broj godina, da se osećaju zaposleni, da imaju sva prava koja proističu iz punog radnog odnosa. Ja sam sam sebi dao zadatak i domaći i rok do kraja godine da pokušamo to da rešimo zajedno sa Vladom republike Srbije”, obećava Mali.

Upitan za otkaze u JKP Čistoća, gradonačelnik odgovara ovako: “Koliko sada, ja ću pozvati direktora Čistoće imaćete informaciju do sutra ujutru šta se tačno desilo i o čemu se radi.”

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0