Kako se primenjuje Zakon o radu

Print Friendly, PDF & Email

Izvor; RTV, 27.01.2017.

Autor: Sara Kaurin.-


NOVI SAD – Novi Zakon o radu donet je u julu 2014. godine u cilju unapređivanja prava, obaveza i odgovornosti poslodavca i radnika. Istražili smo koliko se on primenjuje u praksi i njegove najčešće zloupotrebe.

Kako ističu iz Inspekcije rada, žalbe radnika na poslodavce se najčešće odnose na prekovremeni rad koji je teško dokazati, jer mnogi poslodavci ne vode evidenciju o tome.

Po rečima predsednika Saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština, Vladimira Gvozdenovića, aktuelni Zakon o radu se ne primenjuje u praksi, njegove zloupotrebe su mnogobrojne, a radnici su uplašeni za svoje radno mesto, te su spremni da čine raznorazne ustupke, poput pritisaka i mobinga.

„Zloupotrebe široke,od neisplaćivanja zarada koja je jedna od najbolnijih do nepoštovanja radnog vremena, godišnjih odmora, dnevnih … To je jedna situacija u kojoj nesavesni poslodavci praktično eksploatišu radnike, a imamo i drugu situaciju koja je isto tako uzela maha gde radnici svojevoljno pristaju da im se minimalne zarade isplaćuju legalnim putem, a sve ostalo da dobijaju u kešu“, kaže Gvozdenović.

Iskustva građana Novog Sada, koji su zaposleni u državnom ili privatnom sektoru, raznolika su kada je u pitanje kršenje, odnosno poštovanje Zakona o radu.

Kada poslodavac krši Zakon o radu, radnik kao pojedinac ne može mnogo da učini, zato je bitno naglasiti da bi radnici trebalo da se organizuju u sindikate, koji će zastupati njihova prava pred poslodavcima, inspekcijskim i sudskim organima.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0