Sastanak Socijano – ekonomskih saveta regiona

image_pdfimage_print

Izvor: SSSS, Tanjug, 26.01.2017.-


U Vladi Srbije juče je održan sastanak tima za procenu Socijalno-ekonomskog saveta Srbije sa timovima Ekonomskog saveta Crne Gore, Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske i Ekonomsko-socijalnog vijeća Federacije Bosne i Hercegovine.

Sastanak je otvorio predsedavajući Socijalno-ekonomskog saveta Srbije, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, koji je izrazio zadovoljstvo napretkom u socijalnom dijalogu, ali i nezadovoljstvo uticajem Socijalno-ekonomskog saveta u društvu.

Sastanak je održan u okviru projekta Međunarodne organizacije rada na proceni stanja strukture i funkcionisanja ekonomsko-socijalnih saveta zemalja u regionu, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

„Danas se suočavamo sa dubokim nerazumevanjem uloge sindikata i poslodavaca u društvu“, rekao je Vulin.

Kako kaže, zbog toga što kapitalizam kod nas nije uspeo da uspostavi proces proizvodnje u smislu stvaranja nove vrednosti, već je uspostavio sistem pljačkaške privatizacije koja je ljude ostavila bez posla, državu bez imovine, ali i kapitaliste bez imovine. „Jer je prva generacija kapitalista iz pljačkaške privatizacije mahom po zatvorima ili nisu ni izbliza bogati kao što su bili kada su počeli pljačkašku privatizaciju.

Tako je u procesu proizvodnje uspostavljen sukob između sindikata i poslodavaca, ne u smislu da sindikati onemogućavaju proces proizvodnje, već u smislu da sprečavaju kapitaliste da ugase fabrike i prodaju njihovo privatizovano zemljište za nekretnine“, naveo je Vulin.

On je istakao da je glavni motiv svake pljačkaške privarizacije zatvoriti fabriku, a na njenom zemljištu napraviti zgradu ili šta drugo.

„Svi zajedno smo preživeli deinstitucionalizaciju naših zemalja i ostali smo bez proizvodnje. Bez proizvodnje nema nove vrednosti, a ako nema nove vrednosti, onda nemate oko čega da se svađate, što stvara suštinski problem u našem društvu“, naveo je ministar.

Posle obavljenog razgovora timovi Ekonomskog saveta Crne Gore, Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske i Ekonomsko-socijalnog veća Federacije BiH će sačiniti zajedničku procenu stanja strukture i funkcionisanja Socijalno-ekonomskog saveta Srbije, sa preporukama za jačanje socijalnog dijaloga i povećanje njegovog kapaciteta.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0