Sastanak Socijano – ekonomskih saveta regiona

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: SSSS, Tanjug, 26.01.2017.-


U Vladi Srbije juče je održan sastanak tima za procenu Socijalno-ekonomskog saveta Srbije sa timovima Ekonomskog saveta Crne Gore, Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske i Ekonomsko-socijalnog vijeća Federacije Bosne i Hercegovine.

Sastanak je otvorio predsedavajući Socijalno-ekonomskog saveta Srbije, ministar za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, koji je izrazio zadovolјstvo napretkom u socijalnom dijalogu, ali i nezadovolјstvo uticajem Socijalno-ekonomskog saveta u društvu.

Sastanak je održan u okviru projekta Međunarodne organizacije rada na proceni stanja strukture i funkcionisanja ekonomsko-socijalnih saveta zemalјa u regionu, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja.

„Danas se suočavamo sa dubokim nerazumevanjem uloge sindikata i poslodavaca u društvu“, rekao je Vulin.

Kako kaže, zbog toga što kapitalizam kod nas nije uspeo da uspostavi proces proizvodnje u smislu stvaranja nove vrednosti, već je uspostavio sistem plјačkaške privatizacije koja je lјude ostavila bez posla, državu bez imovine, ali i kapitaliste bez imovine. „Jer je prva generacija kapitalista iz plјačkaške privatizacije mahom po zatvorima ili nisu ni izbliza bogati kao što su bili kada su počeli plјačkašku privatizaciju.

Tako je u procesu proizvodnje uspostavlјen sukob između sindikata i poslodavaca, ne u smislu da sindikati onemogućavaju proces proizvodnje, već u smislu da sprečavaju kapitaliste da ugase fabrike i prodaju njihovo privatizovano zemlјište za nekretnine“, naveo je Vulin.

On je istakao da je glavni motiv svake plјačkaške privarizacije zatvoriti fabriku, a na njenom zemlјištu napraviti zgradu ili šta drugo.

„Svi zajedno smo preživeli deinstitucionalizaciju naših zemalјa i ostali smo bez proizvodnje. Bez proizvodnje nema nove vrednosti, a ako nema nove vrednosti, onda nemate oko čega da se svađate, što stvara suštinski problem u našem društvu“, naveo je ministar.

Posle obavlјenog razgovora timovi Ekonomskog saveta Crne Gore, Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske i Ekonomsko-socijalnog veća Federacije BiH će sačiniti zajedničku procenu stanja strukture i funkcionisanja Socijalno-ekonomskog saveta Srbije, sa preporukama za jačanje socijalnog dijaloga i povećanje njegovog kapaciteta.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0