USPRS: Sutra Svetosavski protest u Domu sindikata u Beogradu

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Blic; Beta, 24.01.2017.-


Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) održaće sutra u podne, Svetosavski protest u Domu sindikata na kojem će predstavnici tog sindikata razgovarati kako će ubuduće izražavati nezadovoljstvo zbog nagomilanih problema u prosveti.

 Predsednica USPRS Jasna Janković istakla je da predstavnici vlasti u Srbiji reaguju samo na pomen štrajka i protesta.

– Nismo u štrajku, zato nas nisu pozvali da radimo na Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, da smo u štrajku verovatno bi to uradili. Ma koliko mi želeli akademski i intelektualno da razgovaramo sa predstavnicima vlasti, nekako se oni oglušuju o to i reaguju samo na pomen štrajka, protesta, javnog okupljanja – rekla je Janković na konferenciji za novinare.

Prema njenim rečima, problemi u prosveti se nagomilavaju, a malo njih se rešava.

Jasna Janković je rekla da predstavnici USPRS nisu bili pozvani da učestvuju u radu na izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, odnosno da će tek moći da učestvuju u javnoj raspravi.

– Obećano nam je da ćemo tekst zakona moći da vidimo naredne nedelje. Tako su sindikati postali isključivo deo javne rasprave o zakonu a nikako socijalni partner koji bi trebalo da da svoje primedbe – navela je ona.

Janković je kazala da će predstavnici USPRS insistirati da zakon bude dobar i po meri onih koji rade u obrazovanju, ali i đaka.

– To znači da zakon bude jasan i da njegove mere ne budu preklapane sa drugim zakonima…što sve dovodi do nesporazuma i nesuglasica i sudskih sporova – dodala je ona.

Do 25 učenika po odeljenju

Kako je rekla, insistiraće se na evropskim normama – da se broj učenika kako je predviđeno Stragijom obrazovanja do 2020. godine svede na 25 po odeljenju i da nastavnici dobiju status službenih lica.

Prema njenim rečima, škole bi zakonom trebalo i da dobiju autonomiju i da same odrede kada će se časovi zbog produženog raspusta nadoknaditi.

Ona je kritikovala i najave ministra da će mandat direktora škola biti neograničen i dodala da jačanje lokala znači „politizaciju škola“.

– Većina onih u školskom odboru moraju biti prosvetni radnici. Oni preuzimaju odgovornost time što određenu osobu predlažu za mesto direktora. Svako drugo rešenje u zakonu jeste pogrešno… – rekla je ona.

Dobrivoje Marjanović je, govoreći o tehnološkim viškovima u školama, rekao da je prošle godine izvršeno 6.000 preuzimanja i da je ukrupnjeno 1.600 normi.

– Ove godine je zaživeo novi informacioni sistem (Dositej). Odjednom je izniklo nekih 8.000 radnih mesta koja su se krila u prethodnoj godini. Radna grupa je održala niz sastanaka. Tehnološkog viška je 19. septembra bilo 4.845. Trenutno je 2.450, što je skoro 2.400 preuzimanja a to je urađeno do 31. decembra – kazao je on.

Marjnović je rekao da je preuzimanje konstantan proces i da su od tada do danas brojke promenjene.

On je rekao da će sigurno biti radnika u prosvei koji neće moći da budu zbrinuti i da su za njih iz ministarstva najavljene otpremnine.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0