Veruju da će propale firme oživeti

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Novosti, 18.01.2017.

J.Ž.S. –


Slabo interesovanje preduzeća u restrukturiranju, ali i zaposlenih, za novac iz državnog programa. Radnicima bi trebalo ukinuti kaznene penale za penziju, predlaže Samostalni sindikat

SVIM radnicima kojima je ostalo najviše pet godina do penzije, a njihova preduzeća su u međuvremenu propala, trebalo bi ukinuti kaznene poene za penzionisanje. Ovaj predlog će Savez samostalnih sindikata Srbije uputiti Socijalno-ekonomskom savetu na razmatranje, jer kako kažu, ne treba kažnjavati ljude doživotnim umanjenjem penzije kada su poslednjih godina već bili kažnjeni malim i neredovnim platama.

Ljubiša Nestorović iz Saveza samostalnih sindikata Srbije kaže, za „Novosti“, da se zaposleni iz preduzeća u restrukturiranju ne prijavljuju za državni socijalni program, jer ako imaju nekoliko godina do pune penzije mogu da se prijave na tržište rada od šest meseci do godinu dana, a onda moraju u prevremenu penziju koja sa sobom nosi penale za svaki nedostajući mesec do pune penzije.

– Da bi se olakšalo radnicima, mora da se ukine član 30 Zakona o PIO, jer je u pitanju veliki broj ljudi koji je radio u ovim firmama – kaže Nestorović.

Prema rečima Aleksandra Vulina, ministra za rad, od predviđenih šest milijardi dinara za socijalne programe u prošloj godini za preduzeća u restrukturiranju, potrošene su tri, a biće isplaćeno još 500 miliona dinara iz Tranzicionog fonda.

– Problem male zainteresovanosti za ovaj vid pomoći je najpre u poslodavcima, ali i radnicima koji misle da će se firme nekim čudom oporaviti – kaže Vulin. – Mi smo poslodavce molili, nisu se oni javljali. Ne bismo mi izdvajali ovolika sredstva da ta preduzeća mogu da se oporave i da počnu da zarađuju. Bolje je prihvatiti dobar socijalni program nego nešto čekati i na kraju ostati bez ičega.

Nestorović objašnjava da su se pri poslednjoj dodeli novca prijavile samo veterinarske stanice, a nijedno od većih preduzeća. On kaže da mnogi i ne mogu da se prijave sve dok se ne donese odluka o stečaju, odnosno u toku predstečajnog postupka.

– Kada se proglasi stečaj onda nemaju pravo, pošto se namiruju poverioci – ističe naš sagovornik. – Od velikih firmi čekaju se Rudarsko-topioničarski basen „Bor“, „Petrohemija“, „Azotara“, Metanolsko-sirćetni kompleks iz Kikinde. Oni moraju da se reše na ovaj ili onaj način.

Nestorović kaže da će izgubiti status zaštićenih firmi i moraće da se prijave za socijalni program. Primera radi, „Petrohemija“ je sredila svoja dugovanja i ima unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR), oni će ući u kontrolisani stečaj, a tada će se uraditi sistematizacija i višak radnika će morati da prijave za socijalni program.

– U sličnoj situaciji je i kruševački „Trajal“, koji ima rok od tri meseca da upiše kompletnu imovinu, i kada to urade onda će se tačno utvrditi ko je procentualno koliki akcionar ,i shodno tome znaće se i učešće države – kaže naš sagovornik.

„OPCIJA PET“ SPAS ZA 6.000 LjUDI

U prošloj godini jednom delu zaposlenih tzv. opcije pet, koji su radili i dobrovoljno napustili posao 2010. i 2011. godine, Vlada se obavezala da isplaćuje razliku između iznosa starosne penzije koju bi ostvarili primenom propisa koji su važili kada su otišli na biro i počeli da primaju posebnu novčanu naknadu i iznosa ostvarene prevremene starosne penzije. Na taj način za nešto više od 6.000 radnika od tada se ne primenjuju kazneni poeni za prevremeni odlazak u penziju, kao što to važi za sve ostale.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0