Novogodišnja poruka

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Centar za razvoj sindikalizma, 31.12.2016.–


Drugovi radnici i drugarice radnice,
Manimo se uoči nove godine priča o milionima, kamionima, avionima… Manimo se „zvona i praporaca“. Manimo se priče o sreći u novoj godini, sreća je u tuđoj vlasti. Mi smo po prirodi stvari kovači tuđe sreće.
U Novoj godini okrenimo se razumu i radu. Radimo pametno! Budimo solidarni! Prvo sa onima koji su po radu, primanjima i položaju nama najbliži, pa onda i sa ostalima. Budimo uzajamno odgovorni. Naučimo da sami možemo postići mnoge ciljeve, ali postoje i ciljevi koje usamljeni pojedinac ne može dostići. Budimo pojedinci, ličnosti, individue, budimo svoji – ali zajedno sa drugima, u zajednici. Samo u zajednici možemo biti ličnosti. (Ne reče li jedan čika pre dve hiljade trista i nešto godina kako je čovek životinja koja po svojoj prirodi živi u zajednici: i da samo u zajednici postaje čovekom; i da ako nije u čovekolikoj zajednici onda je „ili zver ili bog“.)
Zajedno sa drugima, sa ljudima iz naše klase, možemo mnogo učiniti. I zato, okrenimo se onome što nas povezuje sa drugim ljudima, a ne onome što nas razdvaja.
Deobe u svetu rada samo uvećavaju profit vlasnicima kapitala.
Dosta razjedinjavanja i razdruživanja!

Sindikatima i drugovima sindikalcima,
U Novoj godini sindikatima nisu potrebne želje već ciljevi za koje treba zajedno raditi. Minimalno, malo zajedništvo. Dva-tri zajednička cilja svih sindikata. I akciono jedinstvo u ostvarivanju ta dva-tri cilja.
Valja zaboraviti to što ovaj ne miriše onog, a onaj ovog. Valja početi da se „mirišemo“!
Uostalom, može se sarađivati i sa zatisnutim nosom. Saradnja i minimalno zajedno, važniji su od svakog ne-mirisa i nemirisanja! Ma prestanite da se njušite, niko od vas ne traži da se ljubite, ali karakter vaših i naših organizacija vas obavezuje na solidarnost, uzajamnost, saradnju…
Deobe u svetu rada samo uvećavaju profit vlasnicima kapitala. Dosta međusobnog ruženja, razjedinjavanja i razdruživanja!