Mogući pravci saradnje sindikata i organizacija civilnog društva

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: FES Kancelarija u Beogradu ( youtube), 16.10.2016. –


U četvrtak, 13. oktobra 2016. godine u beogradskom Hotelu Metropol u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Beograda i Fondacije „Fridrih Ebert“održan je skup na temu

 “ Mogući pravci saradnje sindikata i organizacija civilnog društva“.

Nakon pozdravne reči, Dragana Todorovića, potpredsednika Saveza samostalnih Sindikata Beograda, uvodno izlaganje održao je Vladimir Simović, sociolog iz Centra za politike emancipacije Beograd, a zatim kao specijalni gost i Asbjorn Val (Asbjørn Wahl), istraživač i savetnik pri Norveškom sindikatu javnih i komunalnih radnika i radnica i predsednik upravnog odbora norveške organizacije Kampanja za socijalnu državu.

On je održao izuzetno zapaženo predavanje na temu “Graditi progresivna savezništva, nakon čega je održana veoma konstruktivna diskusija.

U drugom delu skupa prisutnima se obratio Srećko Mihajlović, jedan od najpoznatijih srpskih sociologa iz organizacije „Centar za razvoj sindikalizma“, koji je dao svoje viđenje u temi „Sindikati i civilno društvo: Slučaj Srbija” , koje je prošlo izuzetno zapaženo i čije je izlaganje otvorilo izuzetno dobru diskusiju u drugom delu debate.

 

Asbjorn Val (Asbjørn Wahl)

– je istraživač, savetnik pri Norveškom sindikatu javnih i komunalnih radnika i radnica i predsednik upravnog odbora norveške organizacije Kampanja za socijalnu državu.

Takođe radi kao potpredsednik Sekcije radnika i radnica u drumskom saobraćaju pri Međunarodnoj federaciji radnika i radnica u transportu (ITF) i predsednik je ITF-ove Radne grupe o klimatskim promenama.

Član je i koordinacionog odbora Foruma socijalna Evropa, neformalne mreže progresivnih sindikalista i sindikalistkinja u Evropi, i deluje u radu mreže Rad i globalizacija.

Obrazovan kao istoričar i sociolog, objavio je niz članaka iz oblasti politike, socijalnih i radničkih pitanja u časopisima i knjigama u Norveškoj i van nje. Njegova najpoznatija knjiga je „Uspon i pad države blagostanja“ (The Rise and Fall of the Welfare State, Pluto Press, London, 2011).

 

U nastavku možete pogledati kompletan video prilog sa održanog skupa.

 


 

 

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0