Predavanje Tanje Jakobi o prekarnosti novinara

Print Friendly, PDF & Email

Predavanje Tanje Jakobi o prekarnosti novinara
prema: http://www.sinos.rs/srpski/izdvajamo/10/2016/05/20/2583/sinos-organizovao-seminar-u-prolom-banji.html)


Sindikat novinara Srbije (SINOS) u partnerstvu sa Fondacijom Fridrih Ebert, organizovao je seminar u Prolom banji, od 19. do 21. maja 2016. godine. Tema seminara: sindikalno organizovanje medijskih radnika u Srbiji i regionu. Na seminaru su učestvovali predstavnici sindikata iz Hrvatske, Bugarske, Španije, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije.
Razgovaralo se o prekarnom radu, pravnom i socijalnom statusu novinara i održivosti sindikata u medijima sa multinacionalnim vlasništvom. Predsednik Evropske federacije novinara Mogens Bjergard govorio je o iskustvima sindikalnog organizovanja novinara u zemljama Evropske unije ističući da mediji u državnom i privatnom vlasništvu ne treba da budu sukobljene stane već saveznici. Bjergard je dodao da bi bilo poželjno da zaposleni u medijima i poslodavci budu partneri u socijalnom dijalogu.
U debati je istaknuto da u privatnim medijima u Srbiji nema sindikalnog organizovanja, da poslodavci ne ispunjavaju obaveze iz Zakona o radu što direktno ima za posledicu urušavanje statusa medijskih radnika u društvu kao i novinarske profesije uopšte.
„Praksa je pokazala da bez rešenog radno pravnog statusa nema ni nezavisnih i slobodnih medija.
Iskustva iz drugih zemalja regiona su veoma slična pa je zaključeno da je sindikalno organizovanje novinara i povezivanje sindikalnih organizacija u regionu preko potrebno radi razmene informacija i iskustava, a sve u cilju poboljšanja statusa novinara, smanjenja cenzure i autocenzure.
Predstavnicima medija predavanje je održala Tanja Jakobi, saradnica Centra za razvoj sindikalizma. Po rezultatima prošlogodišnjeg istraživanja prekarnosti novinara, realizovanog na uzorku od 1100 medijskih radnika više, od 40 procenata novinara u Srbiji zbog pritisaka i lošeg materijalno pravnog statusa želi da napusti profesiju.
Istaknuta je neophodnost zajedničkog sindikalnog delovanja novinara i svih medijskih radnika koji su zaposleni na nivou medijskih kuća jer je čest slučaj da se sindikati organizuju samo na nivou novinara.