Drugi sindikalni forum

Print Friendly, PDF & Email

Centar za razvoj sindikalizma i Fondacija Friedrich Ebert organizuju drugi Sindikalni forum na temu “Mogući pravci revitalizacije sindikalnog pokreta” – utorak, 8. septembar 2015. u Beograd Art Hotelu, Sala Andrea II, IX Sprat, Knez Mihailova 27, u Beogradu, od 10:00 do 15:00 časova.

U radu Foruma učestvuju:
– Dr. Dragan Bagić, Filozofski fakultet, Zagreb: “Strategije revitalizacije hrvatskih sindikata u kontekstu pristupanja Evropskoj Uniji”;
– Roland Tremper, potpredsednik nemačkog sindikata Ver.Di za Berlin: “Strategije za revitalizaciju sindikata u Evropi: Iskustva iz Nemačke”;
– Miloš Baković Jadžić, Centar za politike emancipacije, Beograd: “Uloga sindikata u odbrani javnog sektora”, i
– Srećko Mihailović, Centar za razvoj sindikalizma, Mladenovac: “Kako oživeti sindikate: Izvori sindikalne moći u Srbiji”.

Programski koncept Sindikalnog foruma:

Pitanje čemu sindikalni forum postaje besmisleno ako ga ne razumemo kao pitanje: Čemu javna rasprava o sindikatima i sindikalizmu? Zaista, forum je prostor za ispoljavanje javnosti, za javno ocenjivanje, suđenje, dijalog, diskusiju…Forum je javno zborovanje!
Brojna radnička i sindikalna pitanja traže i zaslužuju javnu reč i umnu raspravu. Bez tematizovanja i rasprave o sindikalizmu i sindikatima nema izlaza iz sindikalne krize. Retko ko danas u svetu negira sindikalnu krizu. O njoj se u svetu govori, raspravlja, istražuje, analizuje – a kod nas se o njoj uglavnom ćuti! Ne prećutkuje se kriza, prećutkuju se sindikati i sindikalizam, radnici i radničko organizovanje.
Sindikatima Srbije danas nedostaje istraživački i naučni pristup, ali i debata i rasprava kao forme iniciranja i diseminacije novog pristupa rešavanju pitanja koje nameće kriza. Sindikalni forum bi mogao da bude jedan od prostora na kojem se počinje!
Odlučili smo se za sindikalni forum da ne bi ćutali o radu i radnicima, sindikatima i sindikalizmu, proletarijatu i prekarijatu, socijalnim partnerima i socijalnom dijalogu, klasnoj borbi i klasnom kompromisu…
Pokrećemo razgovor i javnu debatu o sindikatima i sindikalizmu o radnicima i radničkim pravima, interesima, potrebama; o prekarizaciji rada i radnika; o onesiguravanju života. I pozivamo vas da učetvujete u toj debati, da učestvujete u radu sindikalnog foruma!

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0