Nismo više socijalna država

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Danas, 9. jun 2015.-

AUTOR: M. PUDAR


Zrenjanin, Beograd – Nakon svedočenja dve radnice iz Zrenjanina, Milice Lupšor i Vesne Đorđević, koje su javno progovorile na tribini Peščanika o katastrofalnom položaju nadničara u Srbiji, neljudskim uslovima u kojima neevidentirani rade i sa pogubnim posledicama po zdravlje, oglasili su se jedino Udruženi sindikati Sloga saopštenjem u kome konstatuju da su „sezonski radnici najugroženiji i da ih Zakon o radu nije zaštitio već ih je pretvorio u radnu snagu o kojoj niko ne brine“.

Da Srbija nije više socijalna država svedoči i podatak da zbog zakonskih izmena sindikati više nemaju mogućnost da pravno zastupaju radnike. Sem toga, ne mogu ni na koji način da pomognu radnicima koji nisu sindikalno organizovani, što je slučaj sa nadničarima.

– Ne možemo sami da se organizujemo jer postoje ljudi koji pristaju da rade i za 200 dinara. Pokušali smo prošle godine u jednom voćnjaku da jednostavno ne uđemo unutra i da kažemo ‘nećemo da radimo’, zato što je 720 dinara za 8 sati jako malo. To je ispod zakonskog minimuma. Međutim, mnogi su ušli u voćnjak i otišli da rade, zato što je njima bitno i tih 200 dinara, jer će imati svojoj deci da kupe nešto da jedu. Zato ne postoji nikakvo sindikalno organizovanje, a postoji i strah, jer ovo je poslednje što može da se nađe da se radi – navela je Milica Lupšur.

Ništa bolja situacija nije ni u pojedinim privatnim firmama, gde se krše brojna prava radnika, a žene stavljaju u neravnopravan položaj.

– Radim u pogonu gde rade 24 muškarca. Radim isti posao kao i oni, a imam platu mnogo manju, ja i ova druga drugarica, jer mi ne smemo da priđemo presi, to je za muškarce. Kad se radi staklena vuna ili kad se radi neka smola, to možemo da radimo. Kad treba da nosimo zajedno sa njima neke teške stvari, to radimo. Ali platu ne možemo da dobijemo istu, jer mi nismo radnici. Mi smo pomoćne radnice, žene, navela je Vesna Đorđević.

Prvi čovek zrenjaninskog Levog samita, politikolog Miroslav Samardžić smatra da se položaj radnika, naročito u privatnom sektoru, sistemskim merama stalno pogoršava. Ekonomska politika Vlade Srbije u potpunosti se oslanja na to da će strani kapital doći u Srbiju i da će tako doći do privrednog rasta, objašnjava Samardžić.

– Poznato je da kapital ide tamo gde vlast garantuje najveći mogući stepen eksploatacije radne nage i zato je položaj naših radnika loš i ne može se promeniti dok se neoliberalni koncept ekonomske politike ne promeni. Naša Vlada stalno ističe da je jeftina radna snaga naša komparativna prednost. Sistem je organizovan u interesu kapitala, a protiv interesa radnika, a sindikati su samo deo tog sistema i nastoje da ga sačuvaju, pre nego da čuvaju radnička prava. Položaj radnika popraviće se kada oni sami budu vlasnici preduzeća. Levi samit zalaže se za sistem u kome je dominantno javno vlasništvo ili radničko akcionarstvo i zadrugarstvo, navodi Samardžić za Danas.

Bez ikakve državne kontrole

Sindikati se slažu da poslodavci, posebno u sferi poljoprivrede, maksimalno koriste zakonske propuste i sezonske radnike angažuju za rad na crno, po principu slobodne ponude i na bazi nadnice, bez ikakve državne kontrole i učešća licenciranih agencija za posredovanje u zapošljavanju građana. Zato je sindikat Sloga pozvao Ministarstvo rada da taj problem uvrsti u prioritete i da se uradi revizija Zakona o radu ili donese poseban zakona o sezonskom zapošljavanju radnika.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0