O sezoncima niko ne brine!

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Alo, 8. jun 2015.

Autor: Jovana Nikolić


Oko 100.000 sezonskih radnika u Srbiji prepušteno je samo sebi i letnju sezonu, kada su po pravilu najangažovaniji, dočekaće bez prava i zaštite koju drugi zaposleni imaju! Iz Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ upozoravaju da su sezonski radnici širom Srbije najugroženija populacija u sveta rada, jer ih Zakon o radu nije zaštitio.

Naime, nigde u zakonu nije preciziran status sezonaca, nigde ne piše koja su njihova prava i na koji način se upošljavaju.
Poljoprivredni poslodavci maksimalno koriste taj propust i sezonske radnike angažuju za rad „na crno“, po principu slobodne ponude i na bazi takozvane „nadnice“, bez ikakve državne kontrole i učešća licenciranih agencija za posredovanje u zapošljavanju građana.

– U kontaktu sa takvim radnicima, sve češće dobijamo pritužbe o kršenju njihovih elementarnih prava po osnovu rada, posebno u slučajevima kada dođe do povrede na radu, oni nemaju mogućnosti niti potrebna novčana sredstva da pokrenu spor pred nadležnim sudom, niti mogu da se sindikalno organizuju i zaštite kroz instituciju sindikata – navode u sindikatu i dodaju da sistem u Srbiji ovu vrstu radnika prepoznaje kao nezaposlene.

 

Zaštitite radnike

Predsednik sindikata radnika građevinarstva Srbije Duško Vuković smatra da treba sankcionisati određene poslodavce koji krše prava radnika, zapošljavajući ih “na crno“ tako što će im se oduzeti dozvole za bavljenje tom delatnošću.
– Uglavnom su u pitanju poslodavci iz sfere poljoprivrede, građevinarstva i ugostiteljstva koji najčešće zapošljavaju sezonce i zloupotrebljavaju njihov nedefinisani položaj. Pitanje radnika je rak rana našeg društva, jer nam Zakon o radu nije dobro uređen, pa se tako dešava da se zaposleni ne prijavljuju, ne primaju redovnu platu, ili čak rade prekovremeno – objašnjava za “Alo!“ Vuković.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0