Milomir Kragović: Poltronima skače cena

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Novosti, 8. jun 2015.-


POLEMIKE: Istraživanje sprovedeno među dve hiljade radnika u Srbiji pokazuje da blizu 40 odsto ispitanih smatra da je lojalnost i poslušnost glavna stvar.

VEĆ ostareli Tito odmarao se u svojoj vili u Igalu, i požalio se jednom visokom crnogorskom funkcioneru da ga, ipak, sustižu godine. Ovaj je spremno i požrtvovano reagovao: „Druže Tito, dozvolite da ja umrem umesto Vas!“

Da poltroni nisu komunistički izum, pokazuje i sledeća priča.

Zloglasni rimski car, Neron, imao je neograničenu moć, ali je u dokolici strašno voleo da piše pesme. Iako posve netalentovan književnik, podobijao je sve književne nagrade od svojih poltrončića koji su sedeli u žirijima.

I tako do današnjih dana. Istraživanje koje je sprovedeno među dve hiljade radnika u šest velikih kompanija u Srbiji pokazuje da blizu 40 odsto ispitanih smatra da je lojalnost i poslušnost glavna stvar. Oni naivni, a njih je svega 11 odsto, istakli su radnu disciplinu. Bože, svašta!

Ako imaš knjižicu stranke na vlasti i ako si beskičmenjak, ulizica, gmizavac, puzavac, takojević, podrepaš, čankolizac, šlihter, udvorica, prišipetlja, uvlakač, utikač, čepikuća, i nešto slično, možeš da napreduješ zavisno od poltronskih veština koje poseduješ. A konkurencija je veoma jaka.

I da nisi prosečan poltron, već najbolji u ovom najvažnijem zanatu koje je značajnije od doktorata na državnom fakultetu. Da si profesionalac od jutra do sutra! Amater poltron sporo napreduje.

Slavni pisac Meša Selimović davno je zapisao: „Poltroni su đubre na kojem rastu sva zla ovoga sveta!“

Pogledajte bilo koju informativnu TV emisiju: dok jedan nadmeno izvaljuje bljutave frazetine, iza njega desetak klimoglavaca čeka svojih pet minuta. Već sutra će oni stajati ispred. A šta ćemo sa starom izrekom: „Bolje je biti jedan dan lav nego hiljadu godina ovca!“

Baš je čestita, ali nije profitabilna.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0