Sloga: 100.000 sezonskih radnika potpuno nezaštićeni

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: TV N1, 7. jun 2015.-


Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ upozoravaju da su sezonski radnici širom Srbije najugroženija populacija sveta rada koje Zakon o radu nije zaštitio,već ih pretvorio u radnu snagu o kojoj trenutno niko ne brine, niti je štiti.

Zakon o radu nije precizno definisao status sezonskih radnika – ko su oni, kako se upošljavaju i koja su njihova prava po osnovu rada.

Poslodavci, posebno u sferi poljoprivrede maksimalno koriste taj propust i sezonske radnike angažuju za rad „na crno“, po principu slobodne ponude na bazi takozvane „nadnice“, bez ikakve državne kontrole i učešća licenciranih agencija za posredovanje u zapošljavanju građana.

„U kontaktu sa takvim radnicima, sve češće dobijamo pritužbe o kršenju njihovih elementarnih prava po osnovu rada, posebno u slučajevima kada dođe do povrede na radu, oni nemaju mogućnosti niti potrebna novčana sredstva da pokrenu spor pred nadležnim sudom, niti mogu da se sindikalno organizuju i zaštite kroz instituciju sindikata“, navodi Sloga u saopštenju.

Oni očekuju od Ministarstva rada da se ovaj problem što pre reši kroz reviziju Zakona o radu ili donošenjem posebnog zakona o sezonskom zapošljavanju radnika.

Do tada, smatraju, Inspekcija rada treba da pojača kontrolu u ovom sektoru i zaštiti sezonske radnike, kojih je prema našim procenama u jeku sezonskih poslova više od 100.000.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0