Dogovor postignut, štrajk se nastavlja

Print Friendly, PDF & Email

Republička agencija za mirno rešavanje radnih sporova „pomirila” sindikate prosvete i ministarstva, novi PKU po ugledu na zdravstvo


Autorka: S. Gucijan
Izvor: Politika, 16.1.2015.–


Posle 50 dana, danas su u Ministarstvu prosvete nastavljeni pregovori sa sindikatima o novom Posebnom kolektivnom ugovoru (PKU) i po svemu sudeći, usaglašeni su skoro svi stavovi i to zahvaljujući angažovanju Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova.

Po rečima Miodraga Sokića, sastanak je trajao puna tri sata. Prisustvovali su predstavnici svih sindikata prosvete, kao i nadležnih ministarstava, a na iznenađenje sindikata, pregovore je vodio dr Živko Kulić, ispred Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova.

Dr Kulić je imao nameru da se sve nesuglasice reše, kaže Sokić, ali je problem predstavljao veliki broj primedbi na ranije dogovorenu verziju ugovora od strane četiri ministarstva, a posebno od strane Ministarstva finansija.

– Sindikati su ponudili nova rešenja, po ugledu na Poseban kolektivni ugovor za zdravstvo, koji je stupio na snagu pre tri dana. Predstavnica Ministarstva finansija nije imala kud pred argumentom sindikata – „da ono što može u zdravstvu mora da može i u školstvu” i zahvaljujući tome usklađeni su skoro svi stavovi, izuzev tri, koji se odnose na jubilarne nagrade, plaćanje rukovodilaca sindikata i zaštitu rukovodilaca sindikata – objašnjava Sokić.

Po mišljenju sindikata, najvažniji član PKU je 5, koji uređuje kriterijume za tehnološke viškove i radnike sa nepunim radnim vremenom. Usvojeni su precizni kriterijumi za raspoređivanje tehnoloških viškova i da se time „zatvore vrata” konkursima, odnosno primanju novih radnika u školski sistem.

Međutim, kaže Sokić, dok ugovor ne stupi na snagu, sindikati smatraju da ništa još nije postignuto. Sledeći pregovori zakazani su za sredu 21. januar, u 10 časova.

U međuvremenu, sa početkom drugog polugodišta veliki broj škola u Vojvodini nastavio je štrajk od 30 minuta. Njima će se priključiti većina ostalih škola u Srbiji, od idućeg utorka. Sindikati očekuju da će oko 70 odsto škola u Srbiji biti u štrajku.

U ponedeljak će zajednički štrajkački odbor četiri sindikata razgovarati o organizaciji pohoda prosvetnih radnika, na dan Svetog Save, 27. januara. Pohod bi bio započet iz raznih gradova Srbije, okupljanje bi bilo ispred Svetosavskog hrama, a odatle bi se nastavilo do mesta gde će biti održana Svetosavska akademija u organizaciji Ministarstva prosvete (verovatno do „Sava Centra”).