Alibaba tamo, Alibaba ovamo

Print Friendly, PDF & Email

Ruža Ćirković
Danas, 21.9.2014.–


TEŽAK ČOVEK, TEŠKO SVETU: Ako je neko tako pametan pa zna, molim da mi kaže: koji dokument, i pred kojim auditorijumom, je predstavljen u četvrtak uveče? Mislim na onaj koji su svi preneli i svi komentarisali.
Koji se i ja spremam da komentarišem. Onaj koji nam je oštro, kao svim ambasadorima u Beogradu, u lice, kao Vladimiru Putinu i Dmitriju Medvedevu, sasuo premijer. „Vrlo je teško ljudima iz MMF-a sa mnom da razgovaraju“, rekao je premijer. Koji kaže da za njega kažu da je težak čovek. A ja se ne slažem sa tom konstatacijom. I pitam se da li ćemo i ubuduće usvajati mere Vlade Srbije teledirigovanim plebiscitom. Nije da imam nešto protiv mera, prvo da ih vidim napismeno, ali imam protiv načina. Kad će ih videti poslanici Narodne skupštine, ne zna se. Kad će početi da se primenjuju, ne zna se, takođe. Sve to znanje nosi premijer, zato je i težak čovek.

TEŽAK RAČUN, TEŠKO NAMA: Premijer nam je pričao o svemu i svačemu, grdio nas i kudio, ali celu Srbiju je zanimalo samo jedno: da li će i koliko biti smanjene plate i penzije? Pre toga je Aleksandar Vučić rekao da Vlada plate u privatnom sektoru neće smanjivati, nego samo u javnom. To nije tačno – Vlada je Zakonom o radu već smanjila plate u privatnom sektoru. Recimo, preko obračuna godišnjih odmora. Molim. I ne samo na taj način. I zato svi žele da rade u javnom sektoru. A ko kuca na vrata, otvoriće mu se. Kucaju mnogo. Pritisak je veliki. Premijer je sam istakao anomaliju: prosečna plata u privatnom sektoru, koji izdržava javni sektor, je 39.000 dinara, a posečna plata u javnom sektoru, koga izdržava privatni sektor je 56.000 dinara. Pogledajte njegov račun mera kod prosečne javne plate: do 25.000 dinara se plata ne umanjuje, a od preostalih 25.000 oduzima se 2.500. Znači, ubuduće će prosečna plata u privatnom sektoru biti 39.000 dinara, au javnom 53.500 dinara. Sam premijer je stvar sasvim privatizovao pominjući svoje roditelje. Njegova majka, koja je bila novinar, ima penziju od 80.000 dinara. Svaka čast! Znate gde novinari mogu da zarade penziju od 80.000 dinara? Samo u javnom sektoru. Nešto mi pade na pamet, da bi možda i tu trebalo tražiti razlog što narod neće da plaća televizijsku pretplatu. Nije narod lud. O penzionerima ni reči. Pojma nemam koji je zakonski osnov da im se smanjuje zakonom utvrđena penzija?

RUMORS: Najava smanjivanja plata nije sutradan, u petak, izazvala neko talasanje kroz Srbiju. Vidim da su to primetili i drugi. Pa mi svaki čas javljaju kako su iz pouzdanih izvora čuli kako je ovoj ili onoj službi obećano da se pritaji – neće to ni biti neko smanjenje. Slutim, da narod dograđuje priču od četvrtka uveče svojim višegodišnjim iskustvom. Da plate u javnom sektoru to više rastu što ih oni više smanjuju. Kao i broj zaposlenih. E, tu je premijer bio znakovit: biće otpuštanja, naročito nepotrebnih partijskih kadrova. Ne marim ja da se oni obračunavaju, kad god mogu. Ali onako, čisto iz zabave, da podsetim: i ovi petooktobarci su mislili da 2012. godina nikad, ama nikad, baš nikad neće doći. Pa da oni budu višak. Ali dođe.

P.S. Onaj spoljni svet je cele nedelje ludovao za nekim kineskim Alibabom. Čija je družina u petak trebalo na Njujorškoj berzi da napuni džepove milijardama dolara. Bar na papiru. Uh, umalo zaboravih – nisu oni u državnoj službi morali ni sad da smanjuju plate. Mogao je njihov brat šeik Muhamed da im da još milijardu i da guraju tako ihihi… Ali, njihov Alibaba oštro rekao MMF-u u lice da ne može.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0